U DARFURU OD OŽUJKA UMRLO 70 TISUĆA LJUDI

Gotovo 70 tisuća ljudi umrlo je od bolesti ili neishranjenosti u sudanskoj pokrajini Darfur od ožujka, izjavio je u petak dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zadužen za krizna stanja David Nabarro, kritizirajući nedostatnu međunarodnu pomoć.

"Još nismo kadri pronaći nužne zajedničke resurse za adekvatni odgovor (na tu krizu) i spuštanje broja žrtava na prihvatljivu razinu", rekao je Nabarro na konferenciji za novinare u Ženevi.

Humanitarne agencije, požalio se, zasad su dobile tek polovicu od 300 milijuna dolara nužnih kako bi se pomoglo 1,4 milijuna izbjeglica među kojima su se pojavile razne bolesti - dizenterija, hepatitis E, kolera, koji pate od neishranjenosti i žive u katastrofalnim uvjetima.

Ako se uzme u obzir pozornost koju Darfuru posvećuju svjetski mediji, "nevjerojatno je da još ne možemo dobiti potreban novac", ocijenio je, dodavši kako se cijena te nemoći "izražava u broju mrtvih".

Prema podacima WHO, svakog mjeseca u izbjegličkim logorima u Darfuru umire oko 10 tisuća ljudi, što je daleko prevelika smrtnost za humanitarnu krizu tih razmjera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici Sudana, Egipta, Libije, Nigerije i Čada okupit će se u nedjelju u Libiji na mini-sastanku na vrhu posvećenom stanju u Darfuru, objavio je u petak jedan izvor blizak uredu egipatskog predsjednika.

Sastanku bi trebali nazočiti i predstavnici dvaju pobunjeničkih pokreta iz Darfura - Pokreta za oslobođenje Sudana i Pokreta za pravednost i jednakost.

Tijekom vikenda Afrička unija ima namjeru poslati dodatnih 4.000 vojnika u Darfur, rekao je predsjedavajući tog tijela nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo.

(Hina) xdam ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara