u dubrovniku od 24. do 26. rujna kongres za neuromuskularne bolesti

Na Prvom hrvatskom kongresu za neuromuskularne bolesti od 24. do 26. rujna u Dubrovniku okupit će se neurolozi, neurofiziolozi, neurokirurzi, neuropedijatri, klinički genetičari, fizijatri, ortopedi i specijalisti srodnih struka iz cijele zemlje, kao i vrhunski stručnjaci iz inozemstva, najavilo je danas Hrvatsko društvo za neuromuskularne bolesti.

Neuromuskularne bolesti obuhvaćaju različite poremećaje mišića i živčanih stranica, koji dovode do bolova, utrnuća, mišićne slabosti i gubitka mišićne mase - atrofije mišića.

Najčešći uzrok poremećaja su oštećenja živčanih korijena, vezana za dugotrajno i nepravilno opterećenje ili pak traumu kralježnice, nakon prometne nezgode. Oštećenja živaca i mišića nastaju i zbog prekomjerne konzumacije alkohola te nakon infekcije ili stresa, u sklopu tzv. autoimunih bolesti.

Na kongresu će posebice biti riječi o neizlječivim i nasljednim bolestima, kao što je mišićna distrofija ili pak nezaustavljiv gubitak živčanih stanica kod bolesti amiotrofične lateralne skleroze ili dugotrajne bolesti perifernih živaca - neuropatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski stručnjaci i znanstvenici uspješno sudjeluju na otkrivanju odgovornih gena za ta oboljenja, no još uvijek su kod nasljednih neuromuskularnih bolesti vezani na fizikalne metode liječenja, ističe u priopćenju Društvo.

Kod teških deformiteta u obzir dolaze korektivni kirurški zahvati, stoga liječnici upozoravaju na potrebu kretanja i korisnih aktivnosti, te očuvanja zdravog načina života i prehrane.

Organizatori kongresa su Hrvatsko društvo za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju Hrvatskog liječničkog zbora, Referalni centar za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju Ministarstva zdravstva, te Klinika za neurologiju KBC-a Zagreb.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara