U Dubrovniku počela proslava blagdana Sv. Vlaha

Misom trodnevnicom u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku večeras je počela proslava blagdana dubrovačkoga zaštitnika sv. Vlaha, koji se slavi i kao Dan grada Dubrovnika.

Festu sv. Vlaha, dubrovačkoga parca (zaštitnika), Dubrovčani slave od 971., kad je po predaji noću između 2. i 3. veljače sv. Vlaho spriječio mletački napad na Dubrovnik.

Svetkovina sv. Vlaha počet će uobičajeno na blagdan Marije svijećnice, 2. veljače, tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem zaštitnikova barjaka na Orlandov stup. Festu će otvoriti dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči feste na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnica Dubravka Šuica uručit će priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama u prošloj godini. To bi, po prijedlogu Gradskog vijeća, trebali biti književnica Tereza Gović-Buconić, dirigent Frano Krasovac, Matica hrvatska u Dubrovniku, Dom za stare i nezbrinute ´Domus Christi´ te dobitnik nagrade za životno djelo Andro Knežević.

Na sam blagdan sv. Vlaha 3. veljače gradskim ulicama hodat će tradicionalna procesija, a svetkovini bi, kako se očekuje, trebali nazočiti predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara