U Dubrovniku počela sjednica odbora Pariškog memoranduma

U DUBROVNIKU je danas počela 36. sjednica Odbora Pariškog memoranduma, najvišega tijela tog međudržavnog sporazuma kojim se uređuje postupak i koordinacija inspekcijskih pregleda stranih brodova u lukama država potpisnica, a u cilju bolje zaštite ljudskih života na moru i unaprjeđenja zaštite okoliša.

Skup je okupio pedesetak sudionika među kojima su i čelnici pomorskih inspekcijskih službi svih država članica Pariškoga memoranduma te predstavnici Međunarodne pomorske organizacije, Međunarodne organizacije rada, Američke obalne straže, Europske komisije, Tokijskog memoranduma te drugi promatrači.

Sjednicu Odbora Pariškog memoranduma, koja se po prvi put održava u Hrvatskoj, članici od 1997., otvorio je ministar pomorstva, prometa i veza Ronald Žuvanić. On je naglasio kako Hrvatska u cilju zaštite mora od onečišćenja te u cilju sigurnosti plovidbe, traganja i spašavanja na moru namjerava osnovati obalnu stražu po uzoru na mediteranske zemlje koje takvu službu već imaju.

Dodao je kako se radi i na usklađivanju hrvatskoga zakonodavstva na tom području sa zakonodavstvom zemalja članica EU-a, čijom članicom i Republika Hrvatska želi postati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu, koji će trajati do 15. svibnja, uz ostalo će se odlučivati o primanju Republike Slovenije u redovito članstvo Pariškog memoranduma.

Pariški memorandum popisale su države Europske unije 1982., a naknadno su mu pristupile i države izvan EU-a.

(Hina) hš dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara