U Dubrovniku proglašena požarna opasnost, magistrala zatvorena

U Dubrovniku proglašena požarna opasnost, magistrala zatvorena

U DUBROVNIKU je večeras proglašena požarna opasnost, nakon što se požar približio magistralnoj cesti i dubrovačkim naseljima Sveti Jakov i Zlatni Potok. Promet magistralom je zbog požara zatvoren, doznaje se iz Kriznog stožera Dubrovnik.

Dubrovačka je gradonačelnica Dubravka Šuica zbog novonastale situacije pozvala i civilnu zaštitu da se stavi na raspolaganje.

Linija požara duga je 15 kilometara, a proteže se od Rijeke dubrovačke do Konavala. Svima koji su ugroženi požarom preporučeno je da se sklone u gradsku tvrđavu Revelin.

HAK je u 23 sata izvijestio kako je zbog gašenja velikog požara na ulazu u Dubrovnik, kod mosta Dr.Franje Tuđmana, promet je obustavljen. Obilaska nema pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje te poštivanje uputa prometne policije. Apelira se na vozače koji iz smjera Splita kreću prema jugu Dalamacije da putovanje odgode do daljnjega.

U pomoć Dubrovniku poslane i ekipe iz Šibensko-kninske te Zadarske županije

Požar koji se jučer oko 19 sati sa teritorija susjedne Bosne i Hercegovine proširio na područje Župe dubrovačke i dalje bukti. Prvi (istočni) krak, širine fronte oko jednog kilometra, prodro je iznad mjesta Zavrelje, a nošen jakom burom se spustio te zaprijetio mjestima Plat, Soline, Mlini i Zvekovica. Zapadni dio požara je prodro prema Postranju i zaprijetio Grabovcu, Martinovićima, Makošama i Buićima.

Prije nekoliko sati se požar nošen jakom burom proširio i prema naselju Nova Mokošica koje broji oko 11.000 stanovnika. U pomoć vatrogascima su priskočili i mještani.

Zbog požara je došlo do prekida opskrbe električnom energijom na području Solina, Plata i Cavtata.

U gašenju požara osim javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju i državne intervencijske postrojbe, kao i odred organiziranih snaga HV-a. Sa područja Splitsko-dalmatinske županije su upućene dodatne snage za gašenje.

S obzirom da na dubrovačkom području gori više požara, u Župi dubrovačkoj je danas poslijepodne oformljen stožer, koji je zatražio dodatne cisterne s posadama iz Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vatrenom stihijom se bori više od 250 gasitelja

U gašenju požara je tijekom protekle noći i dana sudjelovalo više od 250 vatrogasaca s 43 vozila, a iz zračne baze Zemunik su jutros u 5.30 sati upućeni i kanaderi. Zbog jakog vjetra i velike turbulencije kanaderi nisu mogli sudjelovati u gašenju požara te su upućeni na aerodrom Resnik, da čekaju povoljniji vjetar.

Oko 17 sati je u pomoć gasiteljima ponovno upućen kanader, no pilot je javio kako je vjetar još uvijek prejak za gašenje kanaderima. Gasitelji daju sve od sebe kako bi obuzdali vatru prije mraka, priopćeno je iz operativnog središta Divulje.

Požar u Raslinama se proširio prema Vodicama

Središtu Divulje oko 12.10 sati primilo dojavu o požaru u mjestu Raslina, kraj Prokljanskog jezera, u Šibensko-kninskoj županiji. Na požarište je izišlo 35 gasitelja s 10 vatrogasnih vozila, a u pomoć su im upućena i tri kanadera.

Zbog jakog vjetra se požar proširio prema Vodicama te je u pomoć gasiteljima upućen i protupožarni zrakoplov Air Tractor i helikopter sa uređajem za gašenje. Dodatno se gasiteljima pridružio i DIP Šibenik, tako da je na požarištu oko 93 gasitelja i 20 vatrogasnih vozila.

Za sada je opožareno oko 60 hektara borove šume.

I.M.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara