U Dubrovniku svečano otvorena obnovljena knjižnica samostana Male braće

U DUBROVNIKU  je danas na prigodnoj svečanosti otvorena obnovljena knjižnica franjevačkog samostana Male braće, jedna od sto najvrjednijih knjižnica u svijetu koja posjeduje više od 70 tisuća knjiga, a najstariji zapisi datiraju iz 10. stoljeća.

U knjižnici koja je teško stradala tijekom srpsko-crnogorske agresije nalazi se 210 inkunabula, tisuću knjiga iz 16. stoljeća, među kojima su i prvi prijepisi Gundulićeva "Osmana" te prvi tisak Marulićeve "Judite".

Tijekom srpsko-crnogorske agresije na franjevački samostan pala je 51 granata, a obnova knjižnice počela je 1994. godine.

Obnovljena je uz potporu Razvojne banke Vijeća Europe te Vlade RH, a u nju je uloženo oko tri milijuna američkih dolara.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio gvardijan samostana fra Stipe Nosić, o povijesti i važnosti knjižnice govorio je fra Jozo Sopta, o obnovi knjižnice fra Mario Šikić, dok je o obnovi samostana Male braće govorila Žana Bača iz Ureda za zaštitu kulturne baštine Dubrovnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svečanosti provincijal franjevačke provincije fra Bernardin Škunca uručio je zahvalnice zaslužnima u obnovi samostana, među kojima i Vijeću Europe, gradu Dubrovniku, Vladi RH i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U ime generalnog tajnika Vijeća Europe Waltera Schwimmera, na priznanju je zahvalila Ginssia Raiardi koja je istaknula da je Vijeće Europe s posebnim zadovoljstvom pomoglo u obnovi dubrovačkog samostana.

Ta važna europska institucija bila je upoznata sa svim što se događalo s franjevačkim samostanom te štetama nastalim tijekom srpsko-crnogorskog bombardiranja, a na Staru godinu 1991. godine samostan je posjetila tadašnja generalna tajnica Vijeća Europe Catherine Lalumiere.

(Hina) hš dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara