U Egiptu otkriveni najstariji dokazi mumificiranja

EGIPATSKI arheolozi otvorili su 5.000 godina star drveni lijes u pustinji blizu Kaira i u njemu pronašli kosti za koje tvrde da su dosad najstariji dokaz mumificiranja pronađen u Egiptu.

Kosti su prekrivene smolom koja se koristi za mumificiranje i ostacima kože. "Ovo je najstariji dokaz mumificiranja u Egiptu", kazao je direktor egipatskog državnog odjela za antikvitete Zahi Hawass.

Lijes je pronađen u jednoj od dvadesetak grobnica izgrađenih od blata i cigle, za koje je Hawass kazao da u njima bili pokopani državni službenici koji su živjeli između 3.100 i 2.890. godine prije Krista, u vrijeme prve egipatske dinastije.

"Nastavljamo s iskapanjima kako bismo otkrili više o grobnicama ljudi koji su vladali Egiptom u vrijeme kraljeva prve dinastije", izjavio je Hawass.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatske tehnike mumificiranja razvile su se tijekom stoljeća, a poznato je da su stari Egipćani balzamirali tijela između 2.613. i 2.494. godine prije Krista. Metode koje su korištene između 1.567. i 1.200. prije Krista najbolje su čuvale mrtva tijela, a ostaci kralja Ramzesa II koji je vladao Egiptom u tom razdoblju, izloženi su u Egipatskom muzeju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara