U eksplozijama na Filipinima najmanje 21 poginuli, više od 160 ranjenih

U SNAŽNOJ eksploziji na aerodromu kod Davaoa, na filipinskom otoku Mindanao, poginulo je najmanje 20 osoba, a 150 je ranjeno. U drugoj eksploziji u Tagum Cityju poginula je 1, a ranjeno je 11 osoba.

Policijski dužnosnik Conrado Laza rekao je da je u eksploziji improvizirane naprave koja je raznijela dolazni terminal u međunarodnoj zračnoj luci ozlijeđeno najmanje 150 osoba, među kojima ima i djece.

Službenica aerodroma Terry Labado izjavila je za BBC da je to bila vrlo jaka eksplozija. Rekla je da je  vidjela "tijela koja su letjela".

Eksplozija se dogodila samo nekoliko minuta nakon što je sletio zrakoplov iz Cebua u Pacifičkom oceanu.

 

Sat vremena nakon prve, druga eksplozija se čula ispred medicinskog centra u obližnjem Tagum Cityju. U toj je eksploziji poginula jedna, a ranjeno je 11 osoba.


Filipinska policija nije znala reći jesu li dvije današnje eksplozije povezane. Za napade se sumnjiče pripadnici separatističkog Islamskog oslobodilačkog pokreta Moro (MILF), odnosno pripadnici pobunjeničke skupine Abu Sayyaf koja je navodno povezana s terorističkom mrežom al-Qaedom.


Grad Davao, 980 kilometara južno od Manile, najveći je grad na južnom filipinskom otoku Mindanao, čiji su stanovnici uglavnom Kršćani. 

Otočne vlasti suočene su s borbom protiv muslimanskih pobunjenika koji traže svoju zasebnu državu. Davao je do sada bio u velikoj mjeri pošteđen nasilja koje pogađa Mindanao.

 

                                                         Foto: BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara