U eksplozijama na Sinaju nekoliko desetaka mrtvih, stotine ranjenih

U eksplozijama na Sinaju nekoliko desetaka mrtvih, stotine ranjenih

OD 31 poginule osobe u nizu bombaških napada u egipatskim odmaralištima na Crvenome moru, bilo je najmanje 19 Izraelaca, javljaju u petak izraelski mediji, a premijer Ariel Sharon najavljuje da će zajedno s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom "usredotočiti napore i snage na borbu protiv terorizma".

Palestinska samouprava objavila je u petak da je za tri eksplozije što su u četvrtak navečer potresle dva egipatska odmarališta odgovorna izraelska okupacija Zapadne obale i pojasa Gaze.

"Sve dok traje izraelska okupacija koju podržava američka administracija, nitko ne može jamčiti mir, sigurnost i stabilnost u regiji ili u svijetu", kaže se u priopćenju Nabila Abua Rudeineha, glavnoga savjetnika palestinskoga predsjednika Jasera Arafata što ga prenosi agencija dpa.

Prema Reutersovoj vijesti, izraelski premijer Sharon zahvalio je predsjedniku Mubaraku za egipatsku pomoć u izvlačenju poginulih i ranjenih.

U Sharonovu se priopćenju kaže da su se njih dvojica "dogovorila o ujedinjavanju snaga i napora radi borbe protiv terorizma te da su... zaključili kako je terorizam glavna prijetnja slobodnome svijetu i protiv njega se treba boriti ma gdje udario".Najmanje 31 osoba je poginula, objavio je radio izraelske vojske, među njima i brojni Izraelci, a više od stotinu je ozlijeđeno u tim eksplozijama što su se dogodile u hotelu Taba Hilton, uz izraelsku granicu i u kampu Ras al-Sutanu, nešto južnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U petak ujutro nestalima se smatralo 38 osoba, a spasilačke ekipe nastavljaju tražiti ljude zarobljene u ruševinama luksuznoga hotela.

Radikalne palestinske skupine Islamski Džihad i Hamas u petak su priopćile kako nemaju veze s tim napadima na sinajskome poluotoku, objavila je agencija AFP. Na Sinaju, koji je Izrael zauzeo Bliskoistočnim ratom 1967. a vratio Egiptu nakon mirovnoga sporazuma 1979. godine, trenutačno se odmara oko deset tisuća Izraelaca. Ondje su popularna i jeftina odmarališta, smještena u neposrednoj blizini izraelske granice.Najveća eksplozija zbila se u hotelu Hilton u Tabi, u blizini egipatsko-izraelske granice, u kojega se zaletio kamion prepun eksploziva. Radi se o hotelu na deset katova s 430 soba, koji je u trenutku napada bio prepun turista, i čije se jedno krilo potpuno urušilo. Na licu mjesta vlada kaos i panika, a spasiteljske službe pretražuju ruševine.

Još su dvije eksplozije istodobno odjeknule u dvama izletištima u blizini Tabe. U prvoj, na plaži Ras al-Sultan, prema prvim informacijama, ranjeno je sedmero Egipćana. U drugoj, u beduinskom selu Tarabin, inače popularnom turstičkom izletištu, ranjeno je najmanje 35 ljudi.

"Među 160 ranjenih, desetak ih je u teškom stanju. Još se 38 Izraelaca smatra nestalima", obznanio je Naveh.

Odgovornost za napade preuzela je dosad potpuno nepoznata skupina Islamske Tawid brigade, ali izraelski dužnosnici smatraju da se ipak radi o al-Qaedi.

Na Sinaju se trenutno odmara oko 10.000 Izraelaca. Za njih se tamo nalaze popularna i jeftina odmarališta, smještena u neposrednoj blizini izraelske granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara