U eksploziji metana u ruskom rudniku poginulo najmanje 106 osoba

U eksploziji metana u ruskom rudniku poginulo najmanje 106 osoba

NAJMANJE 106 osoba poginulo je u eksploziji metana u rudniku u sibirskom području Kemerovo, gdje su spasioci u utorak, 24 sata nakon katastrofe, pokušavali pronaći osam rudara.

Eksplozija se dogodila oko 11.16 sati po moskovskom vremenu, a u trenutku eksplozije 186 rudara se nalazilo u rudniku. Spasilačke ekipe uspjele su jučer izvući 75 rudara, te je akcija spašavanja ostalih rudara nastavljena. Associated Press prenosi kako je do sada potvrđena pogibija 102 rudara, te da se nastavlja potraga za preostalim nestalima. Neki mediji pak navode kako je u eksploziji poginulo 106 osoba.

Uljanovskaja je otvorena 2002. godine, a nalazi se u glavnoj ruskoj industrijskoj regiji bogatoj jednim od najvećih nalazišta ugljena na svijetu. Na tom se području godišnje proizvede oko 3 milijuna tona ugljena, javlja novinska agencija RIA-Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski su rudnici ugljena ozloglašeni po užasnim sigurnosnim uvjetima.

Eksplozija metana u rudniku Kemerovo 2005. godine uzrokovala je pogibiju 21 rudara, a godinu ranije 47 rudara je smrtno stradalo u eksploziji u rudniku kod Novokuznjecka. 1997. godine u rudniku u Novokuznjecku u eksploziji metana poginulo je 67 radnika.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara