U eksploziji u afganistanskom rudniku ugljena poginulo 11 osoba

Ilustracija: AFP

U EKSPLOZIJI u rudniku ugljena na sjeveru Afganistana poginulo je 11 osoba, javlja agencija AFP.

Glasnogovornik provincijskog guvernera rekao je kako su rudari, koji su radili na lokaciji za koju nije izdana dozvola vlade, preminuli nakon što je u petak eksplozija u rudniku u provinciji Baghlan izazvala urušavanje. Policija i spasilačke ekipe na mjestu događaja rade na izvlačenju tijela.

Uvjeti u afganistanskim rudnicima opasni su i zastarjeli, rudari često rade s golim rukama, bez odgovarajuće radne opreme i zaštite, a sustavi ventilacije uglavnom ne postoje.

Vjeruje se kako Afganistan posjeduje mineralne rezerve koje vrijede i do nevjerojatna tri bilijuna dolara, koji bi toj napaćenoj zemlji kroz poreze teoretski mogli donijeti zaradu vrijednu milijarde dolara.

No, iskorištavanje tih prirodnih resursa uvelike je otežano zbog trajne nestabilnosti u Afganistanu koja se ukorijenila nakon 30 godina ratovanja, lošeg infrastrukturiranja i svekolike korupcije.

Unatoč tome, lokacije za iskopavanje brzo se dijele među afganistanskim susjedima gladnima prirodnih bogatstava, a prema nekim dokumentima vidljivo je kako ta zemlja sve do odlaska posljednjih pripadnika stranih trupa 2014. godine planira prodavati prava za rudarenje za do pet rudnika godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara