U eksploziji u Iraku 20 mrtvih

U eksploziji u Iraku 20 mrtvih

Tekst: F.M.
Foto: AFP


U EKSPLOZIJI bombe u svetom iračkom gradu Kerbali poginulo je najmanje 20 šijitskih hodočasnika, što je ponovno potaknulo kritike da sigurnosne snage ne rade dovoljno kako bi spriječile napade pred potencijalno krvave izbore u ožujku.

Ovaj napad samo je zadnji u nizu napada sunitskih ekstremista na šijitske hodočasnike u Iraku.

Policijski i bolnički izvori rekli su da je bomba, postavljena u automobilu koji je vukao motor, ranila i do 110 ljudi.

Serija napada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga bomba, postavljena na vojno vozilo, u utorak je u Kerbali ubila troje, a ranila 21 osobu. U ponedjeljak je bombašica samoubojica u Bagdadu ubila preko 40 šijitskih hodočasnika, a ti napadi bude zabrinutost novog rasplamsavanja sektaških sukoba.

Sunitske ekstremističke grupe, kao al Qaida, često kao metu uzimaju okupljanja šijita, koje napadaju bombama, granatama i jurišnim puškama, želeći ponovno potaknuti krvave sektaške obračune koji su gotovo razorili Irak sve do prije dvije godine.

Problematični izbori

Istodobno, u potezu koji bi mogao primiriti sektaške napetosti, izborno povjerenstvo odlučilo je ukinuti zabranu kandidatima Baatha, zabranjene stranke Saddama Husseina, za sudjelovanje na izborima. Dio napada povezan je upravo s tom zabranom, koju su suniti promatrali kao pokušaj uspostavljanja šijitske dominacije.

Irački premijer Nuri al-Maliki je sigurnost diljem zemlje postavio kao jednu od svojih glavnih zadaća pred izbore 7. ožujka, a sigurnosne je snage pozvao da učine sve kako bi šijitski hodočasnici bili zaštićeni.

Sve veći broj napada na hodočasnike u Bagdadu i Kerbali i serija koordiniranih napada u Bagdadu mogli bi potkopati Malikijev kredibilitet po pitanju uvođenja reda u Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara