U Europi paklene vrućine i suša

U Europi paklene vrućine i suša
ZBGO suša i paklenih vrućina koje vladaju dijelom Europe vlade pojedinih zemalja odlučile su poduzeti mjere koje se odnose na štednju vode, dok je riječni promet i dalje poremećen a žetve također ugrožene.

U Njemačkoj, razina Rajne u srpnju je najniža u posljednjih 27 godina. Vodostaj Elbe kod Dresdena iznosi 88 centimetara, dok je prosjek dosadašnjih godina iznosio dva metra.

Vodostaj rijeke Po u Italiji, kao i Dunava, također je vrlo nizak, što otežava plovidbu i navodnjavanje.

Italiji, prema riječima načelnika Civilne zaštite Guida Bertolasoa, prijeti nestašica vode, a zbog suše se najavljuje smanjenje žetve za 20 do 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je, izvješćuje AFP, suočena s najgorom sušom u posljednjih 50 godina, a temperature nerijetko dostižu i 40 stupnjeva Celzija. Istri, Krku i Pagu prijeti nestašica pitke vode. U Dubrovniku je nakon šest dana konačno ukroćen požar koji je poharao 600 hektara zemljišta.

U Španjolskoj je zbog paklenih vrućina eksplodirala potrošnje vode, pa su vlasti odlučile podvostručiti cijenu kubičnog metra vode.

Francuska je također zbog suše ograničila potrošnju vode u više od polovice departmana, kako u domaćinstvu tako i u navodnjavanju i industriji.

Mađarska je zbog suše izgubila 20 do 30 posto ovogodišnje žetve.

Pozitivni učinak paklenih vrućina bilježe jedino njemačka ljetovališta na Baltiku jer je more sada toplo rekordnih 20 stupnjeva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara