U Federaciji BiH štrajkaju rudari i radnici kemijske industrije

OKO DVIJE stotine rudara rudnika ugljena u Zenici započelo je u noći između ponedjeljka i utorka štrajk glađu dok se nešto više od tisuću radnika kemijske industrije s područja Tuzle u utorak okupilo u Sarajevu na prosvjednom skupu pred zgradom Vlade Federacije BiH.

U BiH je tako počela dugo najavljivana sezona štrajkova prouzročena sve težim stanjem gospodarstva i naraslim socijalnim problemima te ispražnjenim socijalnim fondovima.

I rudari i radnici iz Tuzle traže da se federalna vlada angažira na rješavanju socijalnih problema i pomogne pri konsolidaciji financijskog stanja njihovih poduzeća.

Predsjednik sindikata zeničkih rudnika Hasan Heco kazao je novinarima kako će rudari ostati u jami sve dok vlada Federacije ne pristane dati jamstva potrebna za odobravanje kredita kojim bi se popravilo trenutačno financijsko stanje rudnika i omogućio nastavak proizvodnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također istaknuo kako su rudari odlučni ustrajati u svojim zahtjevima bez obzira na iznimno teške uvjete pod kojima štrajkaju zatvoreni u rudničkoj jami.

Prošle noći pet rudara zbog malaksalosti je moralo zatražiti liječničku pomoć.

Radnici iz Tuzle od vlade pak traže isplatu zaostalih plaća i povezivanje radnog staža kao i mjere za pokretanje zamrle proizvodnje.

Radnici četiri poduzeća iz središnje Bosne koja proizvode oružje i vojnu opremu u utorak su odlučili kako će ovog tjedna organizirati prosvjed pred zgradom ministarstva obane Federacije BiH koje im duguje preko 50 milijuna konvertibilnih maraka zbog čega je dovedena u pitanje isplata zarađenih plaća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara