U Finskoj iskorijenjene ospice, zaušnjaci i rubeola

FINSKA je prva zemlja u Europi koja je iskorijenila ospice, izvješćuje berlinski Institut Robert Koch u svom najnovijem biltenu.

Ospice bi, prema očekivanju Svjetske zdravstvene organizacije, do 2007. trebale biti iskorijenjene u cijeloj Europi.

Koristeći kombinaciju cjepiva Finci su uspjeli iskorijeniti i rubeolu i zaušnjake (mumps).

Ospice ili morbile jedna su od najzaraznijih bolesti uopće. U Institutu ističu da nije riječ tek o bezazlenoj dječjoj bolesti, kako se obično misli. U 10 do 20 posto slučajeva ona izaziva dijelom teške komplikacije kao što su upale srednjeg uha, pluća i mozga.

Budući da se uzročnik javlja samo u ljudi, Svjetska zdravstvena organizacija teži tome da ga iskorijeni u cijelom svijetu.

Finska je svoju prevenciju intenzivnije započela 1982. godine. Intenzivnim kampanjama cijepljenja i prosvjećivanjem stopa cijepljenja povećana je na više od 96 posto. Od 1996. godine u sjeverno-europskim zemljama zabilježena su samo četiri slučaja oboljenja, koja su pravodobno sanirana i nisu dovela do širenja zaraze.

Finska je tako prva zemlja koja je ostvarila cilj Svjetske zdravstvene organizacije deset godina prije negoli je bilo planirano.

U Njemačkoj stopa cijepljenja, prema Institutu Robert Koch, iznosi danas oko 91 posto - premalo da bi bolest bila potpuno iskorijenjena. To pokazuje i češće izbijanje zaraza na lokalnim razinama, primjerice, Donjoj Saksoniji, gdje je od prosinca 2002. godine do siječnja zabilježeno više od 100 slučajeva oboljenja od ospica. I stopa cijepljenja ondje je iznosila jedva 87 posto.

Zbog toga Stalna njemačka komisija za cijepljenje preporučuje da sva djeca budu cijepljena dva puta kombinacijom cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, po mogućnosti u dobi od dvije godine. Suzdržavanje od cijepljenja, čega često ima u višim obrazovnim slojevima, njemački znanstvenici drže posve neutemeljenim. Djeca dobro podnose cjepivo, a samo su u manjem broju slučajeva zabilježene lagane groznice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara