U francuskim predsjedničkim anketama Bayrou počeo pretjecati Segolene Royal

U francuskim predsjedničkim anketama Bayrou počeo pretjecati Segolene Royal

REZULTATI ankete koju je proveo francuski Institut za javno mnijenje, a danas objavio "Le Journal de Dimanche" pokazuju kako će ovogodišnja utrka za mjesto predsjednika Republike Francuske biti mnogo nepredvidljivija nego što se to itko mogao nadati.

Anketa pokazuje kako je još uvijek na prvom mjestu s 28 % potencijalnih glasova Nicolas Sarkozy, kandidat desničarske stranke UMP i trenutni ministar unutarnjih poslova.

Međutim, njegova dosadašnja glavna suparnica Segolene Royal iz oporbene Socijalističke stranke je od danas prisiljeno drugo mjesto s 23 % potencijalnih glasova dijeliti s Françoisom Bayroum, dosadašnjim autsajderom iz centrističke stranke UDF.

Bayrou, bivši ministar u desničarskim vladama i zastupnik Europskog parlamenta, se prije pet godina natjecao za predsjednika kada je eliminiran u prvom krugu s 6,84 % glasova. Ove godine bi, pak, mogao imati daleko važniju ulogu - sve je više onih koji predviđaju donedavno nezamislivu mogućnost da još u prvom krugu izbaci Segolene Royal. Ukoliko se to dogodi, mnogi Bayroua vide kao budućeg predsjednika jer će u drugom krugu moći računati na glasove dotadašnjih Royalinih pristaša.

Bayrou je javnost osvojio kombinacijom konzervativnih društvenih vrijednosti - skromnim životom na seoskom imanju i redovnim odlascima u crkvu - i liberalnih ideja, kao što je podrška pokretu za slobodni softver. Najveći broj pristaša je, međutim stekao, od pristaša ljevice i zelenih koji drže da Royal - donedavno favorizirana od ljevičarskih medija - nije niti autentična ljevičarka, niti ima šanse poraziti Sarkozyja. Dio promatrača, pak, drži da Bayrou predstavlja alternativu okoštalom i potrošenom dvostranačju Francuske oličenom u degolističkoj desnici i socijalističkoj ljevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarkozy je ozbiljno zabrinut zbog porasta popularnosti Bayroua, dok je Royalin izborni stožer u panici, isto kao i socijalisti uplašeni da se ponovi sramotni fijasko iz 2002. godine kada je njihov kandidat Lionel Jospin ispao u prvom krugu, dobivši manje glasova od ekstremnog desničara Le Pena.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj će se održati 22. travnja, a ukoliko tada nijedan kandidat ne osvoji više od 50 % glasova drugi krug će se održati 6. svibnja.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara