U francuskoj predsjedničkoj utrci službeno 11 kandidata

U francuskoj predsjedničkoj utrci službeno 11 kandidata

FRANCUSKI Ustavni savjet će, nakon što je prošao rok za predaju kandidatura, 20. ožujka objaviti popis osoba koje će se 22. travnja natjecati za predsjednika Francuske, pri čemu je izvjesno da će na njemu biti najmanje imena.

Kandidati su morali biti francuski državljani, s najmanje 23 godine starosti, kao i s potpisima najmanje 500 izabranih dužnosnika - bilo da je riječ o članovima parlamenta ili načelnicima gradova i općina.

Najmanje 20 političara je prethodnih dana pokušalo pokupiti te potpise, a vjeruje se da su u tome najmanje problema imali vodeći kandidati - ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy iz degolističkog UMP-a, Segolene Royal iz Socijalističke stranke, Francois Bayrou iz centrističkog UDF-a, čelnica KP Francuske Marie-George Buffet.

Jean Marie le Pen iz ekstremno desne Nacionalne fronte i Olivier Besancelot iz ekstremno lijeve Komunističke revolucionarne lige su u tome imali nešto većih problema, jer su mnogi lokalni političari bili neskloni vezivati svoje ime uz radikalne opcije.

Jose Bove, popularni farmer i svjetski poznati borac protiv globalizacije, nije siguran da li je uspio dobiti dovoljno potpisa za kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je potpuno sigurno da će se izbori morati održati u drugom krugu 6. svibnja, jer nijedan od vodećih kandidata ne može osvojiti više od 50 % glasova u prvom krugu.

Iako će na ovim izborima biti manje kandidata nego prije pet godina, očekuje se velika drama i neizvjesnost, jer se iza Sarkozyja, koji uživa blagu prednost u anketama za drugo mjesto bore Royal i Bayrou. Ankete govore da će, ovisno o tome tko od njih dvoje uđe u drugi krug, budući predsjednik biti ili Sarkozy ili Bayrou.

Royal, koja se donedavno - pogotovo u svjetskoj javnosti - smatrala velikom favoritkinjom, je u velikim problemima zbog niza gafova u kampanji, a nedavno se protiv nje okrenuo i vodeći ekonomski stručnjak Socijalističke stranke.

Ni Sarkozyju, s druge strane, ne cvjetaju ruže, s obzirom da je Azuz Begag, ministar za jednakost u Villepinovoj vladi, umjesto svom kolegi podršku izrazio Bayrouu.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara