U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI IZLOŽBA SUVREMENIH NIZOZEMSKIH SLIKARA KOJI ŽIVE I RADE U PARIZU

U Galeriji Klovićevi dvori 23. ožujka otvara se izložba "Pod istim nebom" osam suvremenih nizozemskih slikara koji žive i rade u Parizu, gdje su ostvarili uspješnu profesionalnu karijeru.

"Izložba je nastala kao dorada izložbe koja je ranije bila postavljena u Nizozemskoj pod nazivom 'Sous le Ciel de Paris' te prikazuje umjetnike i njihove radove koji jedva imaju išta zajedničkog doli neba pod kojim žive, pariškoga neba", napisao je u predgovoru izložbi Lionel Veer, nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj, koji će otvoriti izložbu.L

Po njegovim riječima predstavljanjem te izložbe zagrebačkoj publici, Klovićevi dvori ukazuju na jedan drugačiji, možda važniji aspekt umjetnosti, naime na činjenicu da je umjetnost međunarodna po svojoj prirodi.

Ideja o izložbi "Pod istim nebom" nastala je posredstvom nizozemskoga Veleposlanstva iz Zagreba u suradnji s galerijom De Buytensael iz Arnhema.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme multikulturalnih povezivanja, izložba iseljenih autora u Galeriji Klovićevi dvori može biti primjer uspostave snažnijeg kulturnog dijaloga i između Nizozemske i Hrvatske. Hrvatsku kulturnu baštinu i naše suvremene umjetnike svakako treba predstaviti nizozemskoj publici, kao što bi predstavljanje djela vrhunskih nizozemskih majstora bilo prvorazredna kulturna senzacija kod nas", ističe kustosica izložbe Jasmina Bavoljak.

U Klovićevim dvorima predstavit će se Pat Andrea, Mark Brusse, Robert van der Hilst, Bernard Holtrop (Willem), Michale Rieu, Christina Ruiz Guinazu, Herman Steins i Ravage (autorski tim Clemens Ramaker i Arnold van Geuns). Ti umjetnici djeluju u najrazličitijim područjima likovnosti, od slikarstva i kiparstva, fotografije i karikature, do oblikovanja interijera, mode i plesa.

(Hina) xpp/mc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara