U godini afera Podravka izgubila 388 milijuna kuna

U godini afera Podravka izgubila 388 milijuna kuna

Tekst: I. Ćimić
Foto: Arhiva

"U OBJAVLJENIM nerevidiranim financijskim izvještajima nije provedeno umanjenje vrijednosti depozita u iznosu od 6,2 milijuna eura od OTP Bank Bank Nyrt Budapest zbog nedostupnosti dokumentacije koja bi ukazivala na mogućnost povrata ili umanjenje tog iznosa. Iz tog razloga u ovom trenutku s obzirom na neizvjesnost nije moguće odrediti tretman u financijskim izvještajima te je Uprava odlučila iskazati depozit u nominalnom iznosu", objavljeno je danas na Zagrebačkoj burzi u dijelu godišnjeg revidiranog izvješća Podravke o rezultatima poslovanja u prošloj godini koje je izradio neovisni revizor tvrtka Deloitte d.o.o.

Nejasni ugovori

Prema izvještaju, neto gubitak Podravke iznosi 287,875.000 kuna, a osim OTP banke, nejasan je i prihod od prodaje tvornice Umag 2007. godine, što će imati utjecaj na promjenu sada objavljenih nerevidiranih financijskih izvještaja. Odnosno, gubitak Podravke mogao bi biti i veći kada se pronađe dokumentacija za sporne ugovore.

Negativne jednokratne stavke iznosile su 388,4 milijuna kuna, a one su se negativno odrazile na rezultat poslovanja Podravke u prošloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SMS, Fima, Gradec...

"Naime, zbog neizvjesnosti povrata danih kredita izvršeno je usklađenje vrijednosti danih kredita i pripadajućih kamata u iznosu od 140,7 milijuna kuna, odobren tvrtki SMS, FIMA Grupi te tvrtki Gradec. Navedeni krediti, osim dugoročnih kredita društvu SMS, odobreni su i isplaćeni tijekom 2009. godine. Izvršeno je i usklađenje vrijednosti danih jamstava u iznosu od 133,2 milijuna kuna FIMA grupi", stoji u izvješću.

Svi krediti predmet su istrage MUP-a i Uskoka.

Svoje poslovne rezultate Podravka je predstavila na današnjoj konferenciji za novinare. U 2009. godini prodaja je iznosila 3.587,100.000 kuna, odnosno dva posto manje nego prošle godine. Bio bi to i više nego podnošljiv rezultat da 2009. u Podravci nisu obilježile brojne afere zbog kojih je u blagajni ostala pozamašna rupa. Podravka je na jednokratnim negativnim stavkama izgubila 388 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković o Damiru Polančecu zasad ne želi razgovarati. Vitković nije želio komentirati navode Polančecova odvjetnika kako je bivši potpredsjednik Vlade proteklih tjedana pokušavao pomoći kolegama u Podravci. Vitković je naglasio kako je Podravka ubrzala aktivaciju SMS-a, ovrhu Fiminih pravnih sljedbenika, a idući tjedan se sastaju s predstavnicima OTP banke od koje su napokon dobili sporne ugovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara