U GRADSKOJ KNJIŽNICI URUČENE NAGRADE ´GRIGOR VITEZ´

Nagrade ´Grigor Vitez´ za najuspješnija literarna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu objavljenima 2002. uručene su večeras u Gradskoj knjižnici Zagreb Sanji Pilić, Tihomiru Horvatu i Svjetlanu Junakoviću.

Za književni tekst nagrađeni su Sanja Pilić za knjigu ´Sasvim sam popubertetio´), Tihomir Horvat za knjigu ´Legenda o božićnom licitaru´) i Svjetlan Junaković za ilustracije slikovnica ´Cirkus Ludolet´ i ´Sretan rođendan´.

Urednicima dječjih izdanja dodijeljene su i posebne pohvale ´Grigor Vitez´ - Ranki Javor iz nakladne kuće ´Kašmir promet´ te Zoranu Maljkoviću iz ´Mozaik knjige´.

Na natječaj, raspisan polovicom studenog, prijavilo su se 23 nakladnika sa 68 knjiga i slikovnica 41 autora književnog teksta i 37 ilustratora, rekla je Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske koji je osnivač Nagrade.

S obzirom na brojna prijavljena djela Višnja Stahuljak, predsjednica Stručne komisije za dodjelu Nagrade, ocijenila je da hrvatski nakladnici sve više pozornosti posvećuju knjigama za djecu i slikovnicama. Izrazila je zadovoljstvo što hrvatski autori u izboru tema slijede svjetske trendove - pišu o ekologiji, međuljudskim odnosima i mladenačkim ljubavima.

Roman ´Sasvim sam popubertetio´, o dječaku na pragu mladenačkog doba, u obrazloženju Nagrade naziva se ´jednim od najljepših ljubavnih priča za mlade u novijoj hrvatskoj književnosti´.

Stručna komisija ocijenila je da je ´Legenda o božićnom licitaru´, priča o djevojčici iz doma za djecu bez skrbi, ´gotovo znanstveni pristup u obradi teme i spajanja prošlosti i sadašnjosti´.

Za ilustratora Svjetlana Junakovića, koji je treći put dobio tu nagradu, rečeno je u obrazloženju da svojim crtežima ´postiže čaroliju za dječje oko i stvara četvrtu dimenziju´.

Svaki nagrađeni autor dobio je diplomu, brončanu skulpturu ´Ptica´ akademske kiparice Ksenije Kantoci i novčanu nagradu.

U dosadašnjih 36 godina, koliko se nagrada dodjeljuje, nagrađena su 43 autora književnih tekstova objavljenih u 54 knjige i 24 likovna umjetnika za ilustracije u 43 knjige i slikovnice.

U ime pokrovitelja Nagrade dobitnicima su čestitali Biserka Cvjetičanin, zamjenica ministra kulture, i Ivan Vavra, zamjenik ministra prosvjete i športa.

Učenici Glazbene škole ´Blagoje Berse´ na svečanosti su izveli glazbeni program, a čitani su i odlomci iz nagrađenih knjiga.

Dodjelu u Gradskoj knjižnici prate izložba ilustracija Svjetlana Junakovića iz nagrađenih knjiga i izložba svih kandidiranih knjiga za nagradu ´Grigor Vitez´ 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara