U Gruziji i dalje vlada napetost i traži se Ševardnadzeov odstup

U GLAVNOM gruzijskom gradu i u subotu se nastavilo napeto stanje između policije i prosvjednika, a protivnici predsjednika Eduarda Ševardnadzea i dalje traže njegov odstup s vlasti i nove izbore.

Veliki broj policajaca koji su oboružani vodenim topovima u glavnoj je aveniji Tbilisija Rustaveli, gdje se i dalje nalaze prosvjednici nakon masovnog prosvjeda u petak.

Taj je prosvjed bio najveći koji je oporba organizirala od parlamentarnih izbora 2. studenoga, u kojima je izborno povjerenstvo ustanovilo nepravilnosti, a oporba ih smatra namještenima u Ševardnadzeovu korist.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ševardnadze je u subotu drugi dan zaredom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a vođa stranke Preporoda Aslan Abašidze stanje je opisao kao "potpuno nepredvidljivo" i upozorio na mogućnost državnog udara u Gruziji.

Iako su izbori održani prije gotovo dva tjedna, još su poznati tek djelomični rezultati, prema kojima blok "Za novu Gruziju", koji podupire Ševardnadzea, vodi s 21,1 posto glasova pred Abašidzeovom strankom koja je osvojila pola postotka manje glasova.

Prema grzijskom Ustavu, izborno povjerenstvo službene konačne rezultate mora objaviti najkasnije do 20. studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara