U Gruziji vojska pljačka, zatvorenici bježe, a Rusi naviru

U Gruziji vojska pljačka, zatvorenici bježe, a Rusi naviru

KAOS ratnoga stanja iskoristilo je prije dva dana 150 zatvorenika kaznionice u Khoniju na zapadu Gruzije, od kojih je policija uspjela vratiti samo trećinu. Jednog je ubila, a četiri su ranjena, donosi Georgia Civil.

Ovo je tek danas, dva dana nakon masovnog bijega priznao ministar pravosuđa, Nika Gvaramia, koji je ga je opravdao riječima - "znate da u ova napeta vremena specijalne postrojbe toliko ne čuvaju zatvore, jer su i ove trupe uključene u vojne sukobe", kazao je Gvaramia. Pozvao je ostale bjegunce da se dobrovoljno vrate u zatvor, uz obećanje da će im smanjiti kaznu.

Povijest je ovo već vidjela: Postoji vojska i vojska pljačkaša

Zatvorenici nisu jedini koji su svoju priliku vidjeli u ratom izazvanoj anarhiji - zamjenik premijera Južne Osetije, izjavio kako su u toj odmetnutoj gruzijskoj pokrajini i nepriznatoj samoproglašenoj državi, ustrijeljena dva pljačkaša.

Gruzijske vlasti, ali i neki zapadni mediji, upozoravaju da se u naseljima koja su tijekom sukoba bili prisiljeni napustiti gruzijski civili vrši pljačka od strane južnoosetijske paravojske i ruskih neregularnih postrojbi.

Povlače li se Rusi ili naviru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i od samoga početka sukoba, ne zna se što se zaista zbiva u Gruziji. I dok ruska vojska "poštuje primirje", povlači se i predaje kontrolu gruzijskim snagama, Reutersovi novinari na vlastite oči gledaju kako više od stotinu ruskih oklopnih vozila prolazi dva kilometra od središta Zugdidija, grada u zapadnoj Gruziji.

"Prebrojao sam 104 ruska vojna vozila, uključujući 40 oklopnih vozila, od kojih su većina tenkovi" - rekao je Reutersov fotograf Umit Bektas u telefonskoj izjavi iz grada.

Civil Georgia prenijela je izjavu graničara koji su rekli da su ruski vojnici ušli u crnomorsku luku Poti kako bi onesposobili tamošnja radarska postrojenja. Gruzijski radio javio da su u gradu Senakiju, nedaleko od granice s separatističkom regijom Abhazijom, ruski vojnici "očistili" gruzijska skladišta streljiva, te da se čuju glasne eksplozije.

A da se ne spominje da je još uvijek nepoznato koliko je točno civila i vojnika poginulo u zadnjih tjedan dana - brojke koje su izašle u medijima isključivo su PR statistika jednoj od sukobljenih strana. Ujedinjeni narodi tek su izvijestili da je deset tisuća ljudi na teritoriju te zemlje protjerano iz svojih domova.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara