U Guantanamu počeo prvi proces optuženom članu al Qaide

SALIM HAMDAN (34) iz Jemena, izišao je pred petočlano vijeće tribunala kao prvi od četvorice optuženika, dok će ostali biti izvedeni pred suce do petka. Od 585 talibana i pripadnika Al Qaide, koje Amerikanci drže zatočene u Guantanamu dulje od dvije godine, optužnice su podignute samo protiv njih četvorice, a najteža kazna kojom im prijeti optužnica je doživotni zatvor.

Rad kontroverznih "posebnih vojnih komisija" odobrio je američki predsjednik George W. Bush, kako bi sudile stranim militantima nakon napada 11. rujna na New York i Washington, u kojima je ubijeno oko 3.000 ljudi.

Skupine za zaštitu ljudskih prava te su tribunale ocijenile manjkavima, upozoravajući da ne postoji nezavisna sudska instanca koja će preispitati njihove odluke, a tajnost dokaza za optuženog i druga pravila podešena su proizvodnji osuđujućih presuda. "Posebne vojne komisije" za osumnjičene koji su zarobljeni u "ratu protiv terorizma" trebaju suditi po pravilima za koje Pentagon kaže da im je cilj sačuvati informacije koje prijete nacionalnoj sigurnosti.

Hamdan se u sudnici pojavio nasmijan, bez lisica i lanaca na nogama, odjeven u bijeli kaftan i sako.

Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, poručnik Charlie Swift, prije saslušanja je najavio da će tražiti odbacivanje optužbi, jer se proces nastavio a da njegovu branjeniku nije pružena mogućnost da pred američkim civilnim sudom ospori kvalifikaciju da je "neprijateljski borac".

Odvjetnik Swift rekao je kako je Hamdan prehranjivao obitelj radeći kao Bin Ladenov vozač prije 11. rujna, no optužba tvrdi da je bio i tjelohranitelj te da je dijelio oružje operativcima Al Qaide. Hamdan je opvrgnuo da podržava terorizam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo suđenje protivi se svemu za što smo se borili u povijesti SAD-a", rekao je Swift.

U optužnici se navodi da je Hamdan sreo Bin Ladena u Afganistanu 1996. kada je postao njegov osobni vozač i tjelohranitelj, a uz njega je vozio i druge visoke članove Al Qaide.

Ostala dvojica optuženih su Ali Hamza Ahmed Sulayman al Bahlul iz Jemena i Ibrahim Ahmed Mahmoud al Qosi iz Sudana, također Bin Ladenovi tjelohranitelji a četvrti je Australac David Hicks.

Hamdan je prvi optuženik kojemu se sudi pred američkim vojnim tribunalom za strance nakon Drugoga svjetskog rata. Posljednji proces pred takvim tribunalom održan je u tajnosti godine 1942., kada je suđeno osmorici Nijemaca koji su zarobljeni na Floridi gdje su se iskrcali podmornicom radi sabotaža na željeznici, mostovima i tvornicama. Šestorica su osuđena na smrt i pogubljena, sedmi na doživotni zatvor a osmi na 30 godina zatvora, no nakon šest godina pomilovan je i depotriran, jer je surađivao s tužiteljstvom.

(Hina) xdh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara