U GVATEMALI POČELI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Birališta su otvorena u 7 ujutro po mjesnom vremenu za pet milijuna birača Gvatemale koji u drugome krugu trebaju izabrati predsjednika između Oscara Bergera, kandidata konzervativne desnice i Alvara Coloma, predstavnika lijevog centra.

U prvome krugu, 9. studenoga, Berger je osvojio 34,48 posto glasova, a Colom 26,48 posto. Treći je bio bivši diktator Efrain Rios Montta s 19,21 posto.

Prvi krug, održan istodobno s parlamentarnim te općinskim izborima protekao je u brojnim incidentima, dijelom zbog loše organizacije. No državno izborno povjerenstvo istaknulo je da je izborni postupak znatno pojednostavljen te se izgredi neće ponoviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najnapučenijoj srednjoameričkoj zemlji s 11,2 milijuna stanovnika, prema predizbornim ispitivanjima favoritom se smatra bivši gradonačelnik prijestolnice Berger (57). Analitičari drže da će njegova pobjeda značiti da se nakon četiri godine na vlast vraća bogata elita i desetljećima duga tradicija vladavine oligarhije.

Pobjednik treba 14. siječnja preuzeti predsjedničku dužnost od Alfonsa Portilla, kojemu ustavni zakon zabranjuje reizbor nakon što je zemlju vodio od 1999., kada je pobijedio kao kandidat narodne stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara