U Haagu Galbraith odgovora na pitanja obrane

BIVŠI američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, danas u Haagu nastavlja svjedočenje na suđenju generalima: Mladenu Markaču, Anti Gotovini i Ivanu Čermaku.

Galbraith će odgovarati na pitanja obrane. Tijekom jučerašnjeg svjedočenja ponovio je većinu svojih stavova i teza koje je iznosio na suđenju Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću, a u kojima je iznio mišljenje da Hrvatska u Oluji nije izvela etničko čišćenje Srba s područja Krajine.

Galbraith je rekao da Hrvatska nije mogla učiniti etničko čišćenje, jer su Srbi teritorij Krajine napustili još i prije nego što su hrvatske vojne snage zaposjele to područje, ali je istakao da to ne znači da Hrvatska ne bi učinila etničko čišćenje da se Srbi nisu odlučili na odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge pak strane, teško je optužio tadašnje hrvatsko čelništvo s Franjom Tuđmanom na čelu, koje se nije trudilo osigurati povratak izbjeglih Srba, već naprotiv, radilo je na onemogućavanju povratka srpskih izbjeglica.

U svom iskazu nijednom riječju nije direktno teretio bilo kojeg od trojice optuženih generala kojima se sudi zbog ratnih i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon Oluje.

I.K.
Foto: Novi mediji HRT-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara