U HNK otkrivena bista Miroslava Feldmana

U FOYERU Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) danas je svečano otkrivena bista Miroslava Feldmana, rad autora Vanje Radauša.

Bista je donacija Dunje Feldman-Meade, u povodu 105. obljetnice rođenja tog istaknutog hrvatskog književnika i liječnika.

Ističući kako bez žive dramske riječi nema niti svjedočanstva o nekom vremenu, intendant HNK Mladen Tarbuk je rekao kako upravo zahvaljujući Feldmanovoj živoj dramskoj riječi hrvatska kultura ima svjedočanstvo o njegovom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miroslav Feldman (1899.-1976.) studirao je medicinu u Zagrebu i Beču, a radio je u Sarajevu, Zagrebu i Karlovcu. U njegovom književnom opusu zastupljeni su različiti dramski smjerovi, a zajedničko svim njegovim dramama je njihov socijalni karakter. Nositelji dramske radnje su predstavnici građanskog društva, između dva rata.

Prvo dramsko djelo, jednočinku "Pierrot i Colombina", napisao je 1920. godine. Iako ga je HNK uvrstio u svoj repertoar, djelo nikada nije izvedeno, a slična sudbina zadesila je i njegovu "Gospođu Dor".

"Vožnja", zadnja Feldmanova predstava koja je igrana na sceni HNK, jedini je tekst u kojem je Feldman sklon slobodnijem dramaturškom eksperimentiranju. U zrelom stvaralačkom razdoblju nastali su "Profesor Žič", "Na uglu" i "Srna". U dramama "Zec", "Iz mraka" i "U pozadini" Feldmanova društvena kritika dobiva otvorenije oblike.

Kći Miroslava Feldmana, Dunja Feldman-Meade rekla je kako je bista njezinog oca sastavni dio hrvatske kulture, te joj je stoga i mjesto u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara