U Hong Kongu 38 milijuna dolara za stan

Tekst: F.M.
Foto: AFP


HONG KONG je oduvijek bio poznat po visokim cijenama nekretnina, ali nikad se nije našao u samom vrhu gradova s najskupljim domovima. Gradovi kao London, New York ili Tokio uvijek su ga prestizali. No sada se to promijenilo, piše časopis Time.

Dva luksuzna stana u Hong Kongu upravo su stavljena na tržište. Cijena? Prava sitnica, 38,7 milijuna dolara za svaki. Ukoliko vlasnik, tvrtka Sun Hung Kai uspije naći kupce za svoje astronomski skupe nekretnine, stanovi će postati najskuplji na svijetu. Luksuzni penthouse stanovi, koji se još uvijek grade na vrhu tornjeva Cullinan i imaju prekrasan pogled na luku, imaju površinu od gotovo 4,000 kvadratnih metara. Prodaju se po 9,500 dolara po kvadratnom metru. To je puno više od najskupljih cijena koje su stanovi u Londonu postizali krajem 2007., kad je London bio grad s najskupljim nekretninama, prije nego je globalna recesija ispuhala balon nekretnina. Oni su se tada prodavali po 6,000 dolara po kvadratnom metru.

Luksuzne nekretnine nikad bolje

Recesija je uvelike naškodila cijenama luksuznih rezidencijalnih nekretnina diljem svijeta. U Londonu su stanovi izgubili petinu cijene od ožujka 2008. godine. No, u Kini se povjerenje u tržište počelo vraćati. Prošli je tjedan stan od 590 kvadratnih metara u Hong Kongu prodan za 3,16 milijuna dolara. Kupac je, dakle, platio oko 5,300 dolara po kvadratnom metru.

Rast cijena luksuznih nekretnina ne znači da je Hong Kong izbjegao recesiju. Stopa nezaposlenosti još je uvijek na 5,4 posto, što možda nije puno za Hrvatsku, ali jest za Hong Kong. S druge strane, cijena običnih nekretnina ove se godine oporavila za četvrtinu, ali još je uvijek za trećinu niža nego 1997. godine, kad je postizala najviše cijene.

Tržište luksuznih nekretnina dobiva poseban poticaj iz Kine. Lokalni trgovci nekretninama rekli su kako cijene diže interes kupaca iz ostatka Kine, koji imaju slobodan kapital i pristup kreditima s niskim kamatama od vlade. Oni žele investirati blizu doma, a Hong Kong im je odlično mjesto. Iako je formalno dio Kine, Hong Kong ima odvojenu vlast i otvorenije gospodarstvo. Po nekim izvještajima, polovica kupaca luksuznih nekretnina u Hong Kongu u zadnjim tjednima je iz Kine.

Kineski problem

Neki upozoravaju da bi veliki broj kineskih kupaca mogao postati problematičan ukoliko kineska vlada odlučio postrožiti kreditne mjere. U tom bi se slučaju tržište luksuznih nekretnina moglo naglo ohladiti. Kineska centralna banka najavila je da će bar do sljedeće godine držati labavu monetarnu politiku, ali to se može promijeniti. Analitičari još uvijek ne vjeruju kako luksuzne nekretnine u Hong Kongu još ne liče na tržišni balon, ali to bi se također moglo promijeniti.

Analitičari na zapadu već nekoliko mjeseci upozoravaju na imovinski balon koji se pravi u Kini, upravo zbog labave monetarne politike i velikog oslobađanja likvidnosti, koji su doveli do sve veće kupovine nekretnina i druge imovine. Stvaranje i pucanje kineskog balona moglo bi ozbiljno ugroziti globalni oporavak, upozoravaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara