U hrvatskim dućanima GM hrana, te hrana s lošom kvalitetom

U hrvatskim dućanima GM hrana, te hrana s lošom kvalitetom
OSJEČKI Laboratorij za molekularnu dijagnostiku Zavoda za javno zdravstvo Osječk-obaranjske županije otkrio je da 14 od 33 analizirana prehrambena proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj sadrže nedeklarirane genetski modificirane sastojke, a da niti jedan od deset proizvoda analiziranih na kvalitetu ne odgovara propisanoj kvaliteti i deklaraciji, izjavio je sinoć ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječkobaranjske županije Josip Milas.

Rezultati analize na genetski modificirane sastojke potvrđeni su u talijanskom laboratoriju u Ispri, rekao je Milas sinoć za Hinu.

Analizirani uzorci različitih prehrambenih proizvoda sredinom prosinca prošle godine uzeti su iz više malih i velikih prodavaonica u Osijeku, kazao je Milas.

"Te smo proizvode sami odabrali i do 15. siječnja vršili analize koje su dokazale da se radi o genetski modificiranoj hrani, odnosno da u njoj ima više od 1 posto genetski modificiranih sastojaka," kazao je Milas.

Rekao je da su se analize istih proizvoda u isto vrijeme radili i u laboratoriju u talijanskom gradu Ispra, gdje su ih poslali, te da su rezultati identični.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kada će se saznati točno o kojim se proizvođačima radi Milas je rekao: "Nije na nama da to otkrijemo. Mi smo analize dostavili Sanitarnoj inspekciji Osječko-baranjske županije".

"U javnost nismo izlazili s podacima do sada jer smo ispitivanja obavljali testovima različitih proizvođača, želeći što bolje uhodati tehniku analize, kako bismo se osposobili da u što kraćem vremenu možemo analizirati proizvode koje, primjerice, dobijemo od granične policije i slično. Naš laboratorij najsuvremenije je opremljen a imamo i stručne kadrove koji mogu raditi tako složene poslove", rekao je Milas.

"U isto vrijeme smo napravili analizu kvalitete deset prehrambenih proizvoda i rezultati su poražavajući. Doslovce ni jedan analizirani proizvod nije odgovarao propisanoj kvaliteti", rekao je Milas.

Kazao je da su odustali od daljnjih analiza na kvalitetu jer je to izuzetno skup proces, te ponovio da su rezultati izvršenih analiza poražavajući.

Na upit koje su proizvode na kvalitetu analizirali rekao je da se radi o paštetama, salamama i primjerice vegetarijanskim hrenovkama, odnosno uglavnom o proizvodima s mljevenim mesom, koji nisu odgovarali deklaraciji na njima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara