U hrvatskim zatvorima gotovo 30 posto ovisnika

Od ukupnog broja osoba koje su na izdržavanju kazne u hrvatskim zatvorima, gotovo 30 posto su ovisnici, a mnogi među njima oboljeli su od hepatitisa C, rekao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, Ivan Damjanović, na današnjem okruglom stolu pod nazivom "Tretman ovisnika u zatvorskom sustavu" u Lepoglavi. L

U hrvatskom zatvorskom sustavu ukupno je oko 3100 osoba, a na izdržavanju kazne je oko 2.000 zatvorenika od kojih su 542 ovisnika. Od toga za 230 zatvorenika-ovisnika izrečene su sigurnosne mjere obaveznog liječenja od ovisnosti.

Hrvatski zatvorski sustav prilagodio se stručnom radu s ovisnicima po uzoru na zapadnoeuropkske države, pa se s njima radi i skupno i individualno, rekao je ravnatelj Damjanović.

Naglasio je da ni hrvatski zatvori nisu pošteđeni ilegalnog ulaska droge, ocjenjujući kako to ipak nije zabrinjavajuća pojava.

Na skupu je govorio i Lars Moller, koordinator projekta "Zdravlje u zatvorima" Svjetske zdravstvene organizacije.

Istaknuo je da u zemljama istočne Europe, osim u Hrvatskoj i Sloveniji, nema nikakvih programa za rad sa zatvorenicima ovisnicima, pa su oni podložni zaraznim bolestima. Neki su zaraženi i virusom HIV-a, a mnogi boluju i od tuberkuloze.

Okrugli stol u Lepoglavi "Tretman ovisnika u zatvorskom sustavu" u Lepoglavi, organizirali su Ministarstvo pravosuđa, Ured Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo zdravstva RH i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.(Hina) xmvar ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara