U Hrvatskoj cijene rastu, a plaće padaju

U Hrvatskoj cijene rastu, a plaće padaju

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

DRŽAVNI zavod za statistiku danas je objavio podatke koji nimalo ne mogu veseliti Vladu premijerke Jadranke Kosor, jer se iz njih može iščitati kako cijene rastu, dok u isto vrijeme plaće zaposlenih padaju.

Tako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju bile za 0,5 posto više od onih u prosincu 2009. godine, za 1,1 posto više nego u siječnju prošle godine te za 2,2 posto više od godišnjeg prosjeka. Na porast cijena najviše su utjecala viša izdvajanja za stanovanje, vodu, energiju, plin i druga goriva. Njihova je cijena u mjesec dana porasla za 2,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće manje za 0,9 posto

Većinom su i drugi proizvodi i usluge bili skuplji, dok su iznimka jedino cijene obuće i odjeće koje su pale za 7,1 posto. Do toga su, naravno, dovela sezonska sniženja.

Dok su cijene imale tendenciju rasta, plaće su zabilježile suprotan trend. Tako je prosječna plaća za prosinac iznosila 5.362 kune, a to je za 0,4 posto manje od prosječne plaće isplaćene u studenome. Naime, plaća u prosincu je od one u studenome bila manja za 23 kune. Na godišnjoj razini je prosinačka plaća pala za 0,9 posto, jer je prosječna plaća 2008. godine iznosila za 48 kuna više. Čini se kako će se i Ministarstvo i gospodarski tim premijerke Kosor te onaj nedavno stvoren na Pantovčaku morati zabrinuti nad ovim podacima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara