U Hrvatskoj izborna šutnja, iseljeništvo već na biralištima

NAKON trotjedne predizborne kampanje u Hrvatskoj je od ponoći na snazi izborna šutnja koja traje sve do nedjelje do 19 sati kada se zatvaraju birališta. U Hrvatskoj se birališta otvaraju sutra u sedam sati ujutro.

Građani će moći glasati na 6707 biračkih mjesta. Birački popis broji 4.478.386 građana s pravom glasa od čega prebivalište u Hrvatskoj ima 4.073.294 birača. Ostatak od 405.092 glasača evidentirano je s prebivalištem izvan Hrvatske. Od 4.073.294 domaćih birača njih 370.834 su pripadnici nacionalnih manjina.

Hrvatska je podijeljena u deset izbornih jedinica u kojima se razmjernim sustavom sa stranačkih i neovisnih lista, s po 14 kandidata, bira ukupno 140 zastupnika. Glasači iz dijaspore glasaju u posebnoj 11. izbornoj jedinici, također proporcionalnim sustavom.

Pripadnici 22 nacionalne manjine koji žive u Hrvatskoj, u posebnoj 12. izbornoj jedinici biraju osam zastupnika u Hrvatski sabor.

Dijaspora već na biralištima

Jučer u 19 sati po lokalnom vremenu otvorena su prva birališta za dijasporu, prvi su mogli glasati birači na Novom Zelandu, a nešto kasnije i u Australiji. Hrvatski iseljenici za glasanje imaju dva dana tijekom kojih mogu glasati na ukupno 265 biračkih mjesta u 53 zemlje.

Jutros u sedam sati otvorena su 124 birališta u Bosni i Hercegovini gdje pravo glasa ima nešto više od 280 tisuća birača. Oni za izbor zastupnika u hrvatski parlament mogu glasati danas i sutra od sedam do 19 sati.

U Srbiji danas i sutra od sedam do 19 sati može glasati nešto više od 4.200 birača koliko ih se registriralo za ove parlamentarne izbore. Oni mogu glasati na 15 lokacija u Srbiji; tj. u Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Janjevu na Kosovu.

Osim dijaspore u inozemstvu mogu glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj, a koji se tijekom izbornog vikenda zateknu u zemljama u kojima je građanima s pravom glasa za sudjelovanje na izborima omogućeno ostvarivanje biračkoga prava. Tako primjerice u Afganistanu pripadnici hrvatskog kontigenta koji sudjeluju u misiji ISAF-a mogu glasati u kampovima Warehouse u Kabulu i Marmal u Mazar-e Sharifu.
 
Izbori će službeno završiti u ponedjeljak ujutro u Los Angelesu, na američkoj zapadnoj obali.

Prve nepotpune rezultate izbora DIP će objaviti u nedjelju poslije 21 sata po hrvatskom vremenu.

I.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara