U Hrvatskoj izborna šutnja

OD PONOĆI je u Hrvatskoj izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja birališta, u nedjelju 23. studenoga u 19 sati.

U tom je vremenu, temeljem zakonskih odredaba, zabranjena bilo kakva izborna promidžba.

U nedjelju u 7 sati ujutro u Hrvatskoj se otvara 6795 biračkih mjesta na kojima će hrvatski državljani birati peti saziv Hrvatskog sabora.

Biračka mjesta osim državnih simbola ne smiju sadržavati bilo kakva stranačka ili neka druga obilježja.

U biračke popise upisano je više od 4,3 milijuna birača, od kojih je 3.972.631 s prebivalištem u Hrvatskoj i 399.849 s prebivalištem izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Zakonu o izborima zastupnika Hrvatska je podijeljena u deset izbornih jedinica u kojima se razmjernim sustavom sa stranačkih i neovisnih lista sa po 14 kandidata bira ukupno 140 zastupnika.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj glasuju u posebnoj 11. izbornoj jedinici, također proporcionalnim sustavom. U toj izbornoj jedinici izbori su već u tijeku i danas i sutra održavaju se u 40 zemalja na 155 izbornih mjesta.

Osam zastupnika biraju pripadnici 22 nacionalne manjine, u posebnoj 12. izbornoj jedinici koja čini teritorij čitave RH.

Na izborima će se natjecati samostalno 41 politička stranka, 28 stranačkih koalicija i 50 neovisnih lista koje su za vrijeme izborne promidžbe, koja je službeno počela 6. studenoga održali ukupno više od 800 raznih predstavljanja, susreta s građanima, izbornih skupova, konferencija za novinare.

(Hina) ggrb sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara