U Hrvatskoj ljetuje čak 110 tisuća srpskih turista

OKO 110 tisuća gostiju iz Srbije zabilježila je Hrvatska turistička zajednica ovo ljeto, a samu brojku prikupila je izlistavajući boravišne pristojbe plaćene diljem Jadrana.

Prema pisanju srpskih medija, ova zvuči nerealno jer je top destinacija u Srbiji ovo ljeto bila Grčka, dok se, prema mišljenju tamošnjih turoperatora, srpski turisti prema Hrvatskoj još uvijek bojažljivo okreću. Oni koji se odvaže najviše su potaknuti nostalgijom, dobrom uslugom i cijenama koje su pristupačnije od onih na crnogorskom primorju.

Srđan Marković, direktor agencije "Joly travel" kazao je da je u lipnju prodao tek 600 aranžmana, što je tek za 100 više u odnosu na prošlu godinu. Iako njegova agencija nudi aranžmane za cijelo hrvatsko priobalje, od Dubrovnika do Istre, i to sa osiguranim prijevozom, kao i Jatovim letovima za Split, veću pomamu za odmor u Hrvatskoj Marković nije primijetio.

Marković drži da ljetovanje u Hrvatskoj i nije baš pristupačno, jer je smještaj skuplji od onog u Tunisu i Egiptu, jednak kao u Španjolskoj, a tek nešto jeftiniji nego onaj u Italiji i Francuskoj. Ujedno je spavanje u Hrvatskoj skuplje nego što je ono u Grčkoj, koja je hit destinacija ovog ljeta u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes za Hrvatsku je ogroman - ljetovanje traže i stari i mladi

Drugačijih su iskustava djelatnici agencije "Relaks", koja već četiri godine posluje s Hrvatskom. Naime, iz "Relaksa" poručuju da je interes ogroman, i da Srbi najviše žele na Hvar, Korčulu i Pelješac.

Zanimljivo je da su među srpskim putnicima prema hrvatskoj obali gotovo podjednako zastupljeni i stariji i mlađi ljudi. Dok prvi posjećuju mjesta u kojima su se godinama odmarali, dotle drugi tek upoznaju bisere hrvatske rivijere..

Iz agencije poručuju kako u sezoni 2009. godine očekuju još veći interes i to zbog cijena koje ne odudaraju bitno od grčkih, kao i usluge koja je na zavidnom nivou. Svi srpski turoperatori se slažu da je promocija Hrvatske kao turističkog odredišta na njihovom tržištu izostala, ali poboljšanje u tom smislu očekuju naredne godine.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara