U Hrvatskoj nedostaju sve krvne grupe

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje svih krvnih grupa, jer su zalihe drastično smanjene zbog povećanog broja prometnih nesreća i transplantacija organa, doznaje se u Zavodu za transfuzijsku medicinu.

Državni zavod za transfuziju koristi trodnevne rezerve, a ako se građani ne odazovu na dobrovoljno darivanje krvi, nje bi već slijedeći tjedan u Hrvatskoj moglo nestati.

Stoga su Crveni križ i Zavod za transfuzijsku medicinu danas pozvali građane da daruju krv i tako spase mnoge živote.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Jadranko Crnić upozorio je na kako bi se moglo dogoditi da u idućem tjednu bude premalo krvi, a to bi dovelo i do odgađanje operacija.

Po Crnićevim riječima sad je pravo vrijeme da se ojača dobrovoljno davalaštvo. Onima koji nisu dovoljno informirani, ili čak smatraju kako je davanje krvi nešto nezdravo, odnosno loše za organizam Crnić poručuje kako "tko jedanput da krv u pravilu će krv davati neprekidno jer to ne boli, a osjećaj da ste nekom pomogli izuzetno je vrijedan i nema ni najmanje opasnosti za zdravlje".

Ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić istaknula kako Zavodu svakodnevno treba više od 500 ljudi - dobrovoljnih darivatelja krvi.

U Hrvatskoj se dnevno potroši oko 500 doza krvi što je oko 225 litara. Prometne nesreće, transplantacija organa, rutinske operacije, ništa ne bi bilo moguće kada ne bi bilo dobrovoljnih davatelja.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 150.000 aktivnih davatelja, no tijekom ljetnih mjeseci potrebe vrtoglavo rastu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara