U Hrvatskoj nema novih oboljenja ptica od ptičje gripe

U HRVATSKOJ nema novooboljelih divljih ptica od ptičje gripe, rekao je danas predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe Mate Brstilo.

Uputio je apel svim lovcima te uzgajivačima peradi da i dalje surađuju sa stručnim službama i svaki mogući sumnjivi slučaj divljih ptica i peradi odmah prijave.

Podsjetio je da je Hrvatska bila prva zemlja koja je virus ptičje gripe, čim se pojavio 21. listopada 2005., uspjela suzbiti rigoroznim mjerama i spriječiti da se proširi na domaću perad.

Sada kritičari koji su tvrdili da nije trebalo usmrtiti svu perad u okolici našičkog i ribnjaka "Grudnjak" mogu vidjeti da su bili u krivu i da su poduzete mjere bile nužne, rekao je Brstilo. Podsjetio je da je na tom području još uvijek na snazi zabrana držanja peradi na otvorenom.

Sa zamahom ptičje gripe u Turskoj, svima je postalo potpuno jasno da je to ozbiljna bolest, a ne fikcija, i da je već u Europi, rekao je Brstilo.

Najavio je da će se u Hrvatskoj krajem veljače povećati mjere nadzora preleta divljih ptica i promatrati gdje slijeću.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Borislav Aleraj Hini je izjavio da je u Hrvatskoj stanje vezano za ptičju gripu mirno i povoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je da zasada u Hrvatskoj, ni u ostaloj Europi nema niti obične gripe, ali da se uskoro očekuje.

Dosadašnja iskustva u svijetu pokazala su da je nemoguće da se ptičja gripa prenijela perjem (jakne, jastuci, popluni...). Isključivo se prenosi bliskim kontaktom s oboljelim pticama, rekao je Aleraj.

Dodao je da su hrvatski epedemiolozi u kontaktu s kolegama iz Svjetske zdravstvene organizacije i da promntno prate sva događanja vezana za ptičju gripu.

Hrvatska je spremna za moguću pojavu ptičje gripe, ima nacionalni plan obrane, a naš zdravstveni sustav pruža mogućnost maksimalnog zbrinjavanja oboljelih, rekao je Aleraj.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić izjavio je da je Hrvatska zadržala status izvoznika peradi jer je uspjela spriječiti širenje virusa s divljih ptica na domaću perad i time stekla status zemlje slobodne od influence kod domaće peradi.

Inače, 17. i 18. siječnja ministar poljoprivrede Petar Čobanković pozvan je u Peking gdje se u organizaciji UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije i zemlje domaćina organizira konferencija kojoj je jedina tema ptičja gripa. Ministar Čobanković pozvan je u Peking prezentirati načine i metode suzbijanja te bolesti. Hrvatski model suzbijanja ptičje gripe Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je i drugim zemljama, rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara