U Hrvatskoj nema novih slučajeva ptičje gripe

KAKO Index doznaje od glasnogovornika Ministarstva poljoprovrede Mladena Pavića, prema rezultatima obdukcije na 18 labudova pronađenih u posljednjih nekoliko dana na području Hrvatske, u Hrvatskoj nema novih slučajeva ptičje gripe.

Laboratorij Centra za peradarstvo tijekom vikenda i u ponedjeljak zaprimio je 18 labudova iz Zagreba, Siska, Koprivnice, Kutine i Čiova, a na njima je već obavljena obdukcija.

"Nakon odbukcije na osnovi patoanatomskih nalaza ništa ne ukazuje na to da su ptice uginule od influence peradi, odnosno ptičje gripe." - kazao je za Index Pavić.

"Od njih 18, 14 uzoraka je stavljeno na hranjivu podlogu kako bi se dodatnom analizom utvrdilo eventualno prisustvo virusa." - dodao je Pavić, no prema njegovom mišljenju i ti će nalazi biti negativni.

Naime, pri prvoj pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj u listopadu 2005. godine, već je patoanatomskom analizom utvrđeno kako su ptice uginule od virusa influence peradi.

Kako je sada taj nalaz negativan, za pretpostaviti je da u Hrvatskoj nema novih slučajeva ptičje gripe.

Prvi i zasad jedini slučaj ptičje gripe zabilježen je u listopadu 2005. godine na ribnjaku Parka prirode "Grudnjak" u Zdencima kod Orahovice, kada je kod 6 labudova izdvojen virus influence ptica podtipa H5.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara