U Hrvatskoj počela primjena nove terapije za hepatitis C

U HRVATSKOJ je ovoga mjeseca počela primjena nove terapije u liječenju hepatitisa C koja, zahvaljujući novom obliku lijeka interferon pod nazivom "Pegasys", jamči izlječivost pacijenata i do 80 posto, rečeno je na današnjem predstavljanju toga lijeka.

Hepatitis C je kronična bolest jetre koja može uzrokovati i cirozu, odnosno rak jetre. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj virusom hepatitisa C zaraženo između 60.000 i 80.000 osoba, no s obzirom da bolest nema simptome njezinu je raširenost teško utvrditi, jer niti sami nosioci često ne znaju da su zaraženi.

"Pegasys" ili tzv. pegilirani interferon, koji proizvodi farmaceutska tvrtka Hoffmann La Roche, nalazi se od 1. svibnja na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Pegasys" je zbog dužeg zadržavanja u krvi puno učinkovitiji od dosadašnje terapije klasičnim interferonom, čija je uspješnost bila 40 posto, naglasio je Boris Vucelić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb.

Nova terapija predviđa uzimanje lijeka jednom umjesto tri puta tjedno. Njezina duljina ovisi o obliku hepatitisa C, pa je terapija kod teže izlječivog hepatitisa (genotip 1a i 1b) godinu dana, a kod lakše izlječivog (non 1) 24 tjedna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinička su ispitivanja pokazala uspjeh terapije čak i kod razvijene ciroze jetre, a novoj se terapiji mogu podvrgnuti i pacijenti kod kojih dosadašnja klasična terapija nije bila uspješna.

U Hrvatskoj je terapija "Pegasysom", u standardnoj kombinaciji sa lijekom ribavirin, tek započela pa je koristi tek nekoliko pacijenata.

Njezina primjena, upozoravaju stručnjaci, mogla bi biti otežana jer troškove, koji mjesečno iznose 7.000 kuna, podmiruje svaka bolnica iz svojega proračuna, a ne HZZO.

Velike su stoga i liste čekanja, pa u KBC-u Zagreb terapiju čeka 40 pacijenata, a u Splitu 30-ak. Stručnjaci smatraju da bi troškove terapije trebao pokrivati HZZO.

Predstavnici Hoffmann La Roche predali su danas zaraznom odjelu KBC-a Split ček od 350.000 kuna za uređenje dijagnostičkog molekularnog laboratorija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara