U Hrvatskoj raste broj oboljelih od gripe

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) bilježi ovih dana nešto veći broj oboljelih od gripe, izjavila je danas voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero-Margan.

Danas su u HZJZ stigle dojave o pedesetak oboljelih od gripe u Makarskoj, sedamdesetak u Rijeci i dvadesetak u Zagrebu, dok iz ostalih dijelova Hrvatske zasad nema dojava o grupiranju osoba sa simptomima koji upućuju na gripu, rekla je Gjenero-Margan Hini.

Od tri tipa gripe (A1, A2 i B) koji mogu izazvati epidemiju, najvjerojatnije je riječ o gripi tipa A, no još se ne zna je li A1 ili A2, dodala je Gjenero-Margan.

Riječ je o uobičajenom virusu gripe koji se u Hrvatskoj pojavljuje gotovo svake godine, i to uglavnom kod osoba mlađe dobi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karlovačkoj Općoj bolnici od danas su zabranjeni posjeti jer je veći broj bolesnika, koji se liječe na različitim odjelima, neočekivano dobio povišenu temperaturu i simptome slične gripi.

Od zamjenika ravnatelja karlovačke bolnice Žarka Belavića saznaje se da nema serološke potvrde kako je riječ o epidemiji gripe, pa su mjere opreza poduzete radi zaštite bolesnika i što uspješnijeg liječenja.

Ove je godine u Hrvatskoj protiv gripe cijepljeno 500.000 građana. Lani je zabilježeno 74.000 oboljelih od gripe, a cijepljeno je oko 400.000 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara