U Hrvatskoj zabranjeno micanje svinja sa mjesta uzgoja

MINISTARSTVO poljoprivrede objavilo je danas spisak od 63 sela zaražena svinjskom kugom, i još dvjestotinjak okolnih mjesta koje se smatra ugroženim, te propisalo mjere za sprječavanje pojave i širenja svinjske kuge, unutar kojih je i zabrana prijevoza i kretanja svinja izvan farme, uzgoja ili dvorišta u svrhu prirodnog pripusta na drugim uzgojima, farmama ili dvorištima, na području cijele Hrvatske.

Osim toga, na cijelom području zemlje od danas je zabranjeno korištenje napoja u hranidbi svinja, ulazak rasplodnih svinja u druge uzgoje radi pripusta, odvoženje svinja na stočne sajmove i stavljanja svinja u promet na stočnim sajmovima do 08. travnja 2007. godine, nekontrolirano stavljanja svinja i mesa svinja u promet izravno iz dvorišta, te  pašno držanja svinja.

Na zaraženim i ugroženim područjima, što se odnosi na gore navedena sela, zabranjeno je stavljanje u promet svih vrsta životinja, te premještanje svinja, te stavljanje u promet sperme, jajnih stanica i embrija s gospodarstava unutar zaraženog i ugroženog područja. Također je zabranjeno i održavanje sajmova, dogona, izložbi i sportskih manifestacija sa životinjama, a svaka uginula ili bolesna svinja, uključujući i divlje svinje, moraju se bez odgađanja prijaviti.

Također je i obvezna provedba strogih biosigurnosnih mjera za smanjivanje opasnosti od unošenja i širenja virusa klasične svinjske kuge od strane svake osobe koja ulazi ili izlazi na gospodarstva na kojima se drže svinje te osoba koje su bile u kontaktu s divljim svinjama.

Propisano je i onemogućavanje izravnog ili neizravnog kontakta između domaćih i divljih svinja. Na području ugroženih i zaraženih sela zabranjeno je klanje svinja za potrebe vlastitog domaćinstva, osim pod posebnim uvjetima.

Svinjskom kugom je najviše pogođena Varaždinska županija, sa čak 33 zaražena sela, a zatim idu Zagrebačka i  Međimurska županija sa osam, te Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska. Ugroženim selima se smatraju sva ona u krugu od sedam kilometra od zaraženog područja, a popis svih sela dostupan je na stranicama Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, www.mps.hr.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara