u hrvatskom povijesnom muzeju otvorena izložba ´kolomanov put´

Izložba ´Kolomanov put´ koja obrađuje ulazak Hrvatske u dinastičku zajednicu s Ugarskom 1102. i događaje sve do 1918. otvorena je večeras u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

Izložbom se žele predočiti događaji u drugoj polovici 11. i u početku 12. stoljeća na temelju rezultata novijih istraživanja i arheoloških materijala - nakita, oružja, grnčarije i novca, te umjetničkih djela i rukopisne građe, kao što su kopije listova evanđelistara opatice Vekenege, čiji se izvornici čuvaju u Oxfordu, naglasila je autorica izložbe Ela Jurdana.

Na izložbi, kojoj je izravan povod 900. obljetnica krunidbe ugarskog kralja Kolomana Arpadovića za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu 1102., mogu se vidjeti i izvornici ili preslike predmeta iz drugih muzeja i crkvenih riznica.

Izložba ´Kolomanov put´ koncipirana je u nekoliko kronološko-tematskih cjelina, istaknula je autorica izložbe.

Prva izložbena cjelina naslovljena ´Kolomanov put´ predstavlja sjever i jug Hrvatske. Druga cjelina, ´Koloman - kralj Hrvatske i Dalmacije´, predočuje Kolomanovu krunidbu i jug Hrvatske, kraljevske gradove Biograd i Nin te dalmatinsku metropolu grad Zadar, kazala je Jurdana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Vekenega - opatica samostana sv. Marije u Zadru´ sljedeća je cjelina i posvećena je Vekenegi, predstojnici samostana sv. Marije u Zadru i benediktincima.

U četvrtoj cjelini, ´Pod krunom Sv. Stjepana´, izloženi su uglavnom predmeti iz zbirke Hrvatskog povijesnog muzeja, a u cjelini ´Historički žanr - nacionalni mit´ odabrana djela historičkog slikarstva koje je odigralo ´veliku ulogu u stvaranju svijesti o zajedničkoj prošlosti i pripadnosti hrvatskom narodu´.

Na kraju izložbe, a izvan zadana prostora izložen je rad - karikatura Joška Marušića, kojega su organizatori izložbe, kako je rekla Jurdana, pozvali na suradnju sa željom da se s njegovim karikaturama nasmijemo sami sebi i našim mentalitetima.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, a moći će se pogledati do svibnja 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara