U Hrvatsku stiže četvrti mobilni operater

CJENOVNI rat mobilnih operatera započeo je s početkom komercijalnog rada Tele2 te su, na zadovoljstvo svih korisnika, druga dva konkurenta na tržištu napokon punudila znatno povoljnije pakete. Postoje naznake da bi u Hrvatsku mogao doći i četvrti operater, i to virtualni. To bi značilo još povoljnije telefoniranje.

Ovog je ljeta propao natječaj za četvrtog operatera kada tvrtka AdriaCell nije zadovoljila kriterije potrebne za dobivanje koncesije. Podsjetimo, tvrtka je u ime sirijskog mobilnog operatera "Syratel Mobile Telecom" jedina predala ponudu za četvrtog hrvatskog GSM operatera.

Neuspjeli natječaj pokrenuo je spekulacije kako mjesta za još jednog operatera uopće nema. To je demantiralo Ministarstvo pomorstva i veza, nakon analize tržišta. Zaključeno je da u usporedbi s europskom praksom i uvidom u domaće zakonodavstvo ne postoje zapreke za dolazak još jednog operetera na naše tržište.

U Hrvatsku bi uskoro, kako saznaje Večernji list, mogao doći četvrti mobilni operater, i to virtualani. Iako se u Hrvatskoj o toj vrsti operatera jako malo zna, oni su uvelike prisutni na zapadnoeuropskom tržištu. Radi se o uslugama za koje nije potrebna uporaba radiofrekvencijskog spektra, a kako virtualni operateri imaju minimalna ulaganja, nude i jeftine usluge građanima.

Mr. Darko Dvornik, pomoćnik ministra za telekomunikacije i poštu, objasnio je da većina zemalja EU ima virtualne operatere te najavio da bi se njihovim dolaskom na naše tržište sigurno dodatno zaoštrio rat cijena u mobilnoj telefoniji.

Virtualni operater bi za prvu godinu usluga platio 10.000 kuna, a za svaku iduću godinu 0,1 posto godišnjeg prihoda tvrtke. Broj takvih operatera je teoretski neograničen, odnosno jedino ograničenje je tržište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara