U Hrvatsku stižu piloti iz Republike Srpske?

VIŠENAMJENSKE helikopterske službe, koje bi s radom trebale početi ovo ljeto, angažirat će pilote iz Republike Srpske jer su puno jeftiniji od domaćih, te zbog toga što u Hrvatskoj nema dovoljno pilota. Domaći piloti su šokirani informacijom.

Jačanjem helikopterskih tvrtki zbog širenja posla u Hrvatskoj će nedostajati pilota, a kako saznaje Večernji list, glavni problem je u njihovoj cijeni. Prosječna plaća domaćih pilota iznosi od dvije do tri tisuće eura mjesečno, što nije puno ukoliko se one usporede s onim u zapadnoeuropskim zemljama gdje iznose od 3500 do 7000 eura. U Republici Srpskoj piloti zarađuju manje od 1000 eura, pa bi za hrvatske tvrtke njihov angažman značio veliku uštedu.

Od stotinjak pilota, koliko ih broji Udruženje pilota Republike Srpske, njih tridesetoro ima valjane profesionalne dozvole koje bi im omogućile da upravljaju helikopterima u Hrvatskoj. Uz povoljne uvjete, kažu piloti, bili bi spremni prihvatiti posao u Hrvatskoj s obzirom na to da je njihova budućnost u RS i BiH neizvjesna jer je u tijeku reforma sustava obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je moguć angažman u Hrvatskoj za potrebe spasilačke službe potvrdio je direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS Dejan Todorović, no nikakav službeni ni neslužbeni upit o tome iz Hrvatske za sad nije stigao.

Pilot iz RS, koji je želio ostati anoniman, smatra da je vrlo malo moguće da Hrvatska angažira ljude iz RS s obzirom na ono što se nedavno događalo. Zaključuje da je jedini logičan zaključak da netko, plasiranjem takvih priča, želi zaustaviti ambicije hrvatskih pilota, koji žele plaće razmjerne onima koje imaju piloti u zemljama zapadne Europe.

U domaćim tvrtkama Večernji list nije uspio dobiti službenu potvrdu o namjeri da se angažiraju piloti iz RS. Nezadovoljni hrvatski piloti šokirani su informacijom, ali ne žele istupati dok se ne potvrdi da je ona službena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara