U IDUĆIH 16 DANA SVJETSKA KAMPANJA PROTIV NASILJA

Mnogi afrički imigranti u Europi podvrgavaju kćeri ritualnom obrezivanju, a vlasti malo čine kako bi ih obeshrabrili, upozorila je u četvrtak utjecajna aktivistica i borac za prava žena, na početku 16dnevne međunarodne kampanje protiv nasilja.

Somalski supermodel Waris Dirie, koja vodi kampanju protiv tzv. ženskog obrezivanja kakvo je i sama preživjela u dobi od pet godina, kaže da prema njezinim procjenama, a službenih podataka o tome nema, trećina afričkih obitelji koje žive u Europi u tajnosti provodi taj okrutan postupak, zato što im islamistički čelnici kažu da je to vjerski preporučljivo ili zato što je "neobrađenu" mladu ženu veoma teško udati.

Obrezivanje žena samo je jedan oblik nasilja protiv žena. Drugi oblici, poput nasilja u obitelji, spolnog zlostavljanja i trgovine ženama, upozoravaju Ujedinjeni narodi, oblici su nasilja koji izravno vode u infekciju virusom HIV-a.

"Za milijune djevojčica i žena diljem svijeta nasilje, AIDS i kršenje ljudskih prava tri su aspekta iste traumatične stvarnosti", upozorio je još 1999. Peter Piot, tada direktor UNAIDS-a, UN-ova programa za HIV/AIDS. Prema njegovim riječima, podređeni položaj žena u mnogim društvima otežava, "a možda i onemogućava" zaštitu od HIV-a.

"One često ne mogu inzistirati na vjernosti, zahtijevati upotrebu kondoma ili odbiti seks, čak i ako sumnjaju ili znaju da je partner zaražen", rekao je i dodao da one često nemaju ni ekonomske preduvjete za izlazak iz veze koja prijeti infekcijom HIV-om.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nasilje nad ženama i djevojkama diljem svijeta izaziva više pogibija i invalidnosti među ženama od 15. do 44. godine nego rak, malarija, prometne nesreće pa čak i ratovi.

Rezolucijom 54/134 od 17. prosinca 1999. Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je 25. studenoga proglasiti Međunarodnim danom za eliminaciju nasilja nad ženama i pozvala vlade i međunarodne i nevladine organizacije da organiziraju aktivnosti kojima bi se podizala svijest o problemu nasilja.

Aktivistice taj dan obilježavaju još od 1981. a datum je odabran u znak sjećanja na okrutno ubojstvo triju sestara Mirabal, političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici, koje je 1961. dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Od 1991. aktivisti simbolično povezuju 25. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava i u tih 16 dana pokreću kampanju protiv nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u suradnji sa školama, ženskim udrugama i udrugama mladih Centar za edukaciju i savjetovanje žena (CESI) provodit će kampanju prevencije nasilja u adolescentskim vezama u Hrvatskoj.

Kampanji "Imaš 100% pravo na nenasilje" cilj je da senzibilizira mlade, poboljša prepoznavanje i razumijevanje nasilja u adolescentskim vezama te ukaže na važnost prevencije.

Ako ste prevarili dečka, dobili batine i niste to smatrali nasiljem, vi ste jedna od 4 posto Hrvatica, a ako ste pristali na spolne odnose nakon što je dečko na izlasku dosta na vas potrošio, onda ste udovoljili želji četvrtine hrvatskih mladića, objavljeno je na web stranici hrvatskoga centra za edukaciju i savjetovanje žena uoči međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama što se obilježava u četvrtak.

Nalazi istraživanja provedeni u okviru projekta CESI-ja pokazuju da je oko 60 posto mladih ljudi doživjelo neki oblik nasilja u vezi, a 43 posto izjavljuje da su se ponašali nasilno u vezi. 87 posto djevojaka i 57 posto mladića smatra da je nasilje u adolescentskim vezama ozbiljan problem.

Brojni podaci ukazuju na potrebu uključivanja rodne perspektive u programe prevencije nasilja među mladima. 28 posto mladića i 8 posto djevojaka smatra da žene kada kažu NE misle DA. 25 posto mladića i 12 posto djevojaka ne smatra prisiljavanje na seksualne odnose nasilnim ponašanjem, a 51 posto mladića i 31 posto djevojaka smatra da žena treba paziti da ne izaziva muškarca.

U Hrvatskoj je, po podacima policije, u proteklih 1,5 godinu dana ubijeno 17 žena, dok je u 25 slučajeva ubojstvo spriječeno u posljednjem trenutku.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ženska mreža Hrvatske započela je u četvrtak kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kojom želi upozoriti na probleme obiteljskog nasilja.

Akcija će se održati u šest zemalja regije, a siluete ubijenih žena bit će postavljene na glavnim trgovima sedam hrvatskih gradova.

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara