U idućoj godini niz novih poreznih olakšica

U idućoj godini niz novih poreznih olakšica
POVEĆANJE osnovnog osobnog odbitka sa 1.250 na 1.500 kuna mjesečno, niz poreznih olakšica, mogućnost kupnje prvog stana bez plaćanja 5-postotnog poreza na promet nekretninama, ali i porez od 10 posto na kasko osiguranje automobila, neke su od najznačajnijih novina koje građane očekuju od 1. siječnja 2003. godine.

S prvim danom iduće godine, naime, počinje primjena paketa poreznih zakona. Na snagu će tako stupiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, te Zakona o porezu na promet nekretninama, kao i novi zakoni o obveznim doprinosima, o porezu na premije osiguranja automobila i premije kasko osiguranje automobila.

Prva promjena koju će građani osjetiti na svojoj plaći je povećanje stope osnovnog osobnog odbitka sa 1.250 na 1.500 kuna mjesečno. Po toj osnovi zaposlene očekuju nešto veće neto plaće, procjenjuje se, od 2 do 6 posto.

Sve pak koji imaju veće dohotke očekuje nova, najveća porezna stopa od 45 posto. Tom će se stopom oporezivati dohodak iznad 21.000 kuna mjesečno, a po podatcima Ministarstva financija to znači da će je plaćati 2.094 osobe.

Ostale tri stope poreza na dohodak - 15, 25 i 35 posto - nisu se mijenjale. Najniža stopa od 15 posto plaćat će se na poreznu osnovicu do 3.000 kuna, od 25 posto na osnovicu od 3.000 do 6.750 kuna, te od 35 posto na osnovicu od 6.750 do 21.000 kuna.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak donose građanima i niz poreznih olakšica - za kupnju ili adaptaciju stana ili kuće, za podstanarstvo, za zdravstvene usluge i nabavu ortopedskih pomagala, pod uvjetom da nisu podmireni iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja. Iznos tih poreznih olakšica izjednačen je na po 12.000 kuna godišnje.

No, te će olakšice građani moći ostvariti tek podnošenjem godišnje porezne prijave, što znači da će je ´osjetiti´ tek 2004., nakon što podnesu godišnju prijavu na kojima će im se obračunati i olakšice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz mogućnost korištenja porezne olakšice za kupnju stana, građani koji kupuju svoj prvi stan i time rješavaju stambeno pitanje bit će oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretninama od 5 posto. Zakon propisuje i koliko će kvadrata građani, ovisno o broju članova svoje obitelji, moći kupiti, a da ne plate porez. Tako će npr. samac moći kupiti stan do 50 kvadrata bez plaćanja poreza, a u slučaju da kupi veći stan porez od 5 posto platit će samo na ´višak´ kvadrata od zakonom propisanog.

Novi porez kojega država uvodi od iduće godine je porez na premije kasko osiguranja automobila, pa će svi koji imaju kasko platiti i 10 posto poreza na premiju toga osiguranja.

Od iduće godine u primjeni će biti i novi zakon o doprinosima za obvezna osiguranja, a koji će obuhvatiti i do sada neobuhvaćene primitke od drugih samostalnih djelatnosti i povremenog nesamostalnog rada. Tako bi se doprinosi plaćali i na primitke za članstvo u predstavničkim i izvršnim tijelima državne vlasti, te lokalnih jedinica, na primitke za članstvo u skupštinama i nadzornim odborima trgovačkih društava, primitke stečajnih upravitelja, sudaca porotnika, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, športskih sudaca i sl.

Na rad pak studenata i učenika plaćao bi se samo doprinos za mirovinsko osiguranje u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, dok se doprinosi ne bi obračunavali na autorska ili umjetnička djela prema zakonu o autorskim pravima.

Doprinos za mirovinsko osiguranje obračunavao bi se iz plaće, a ukupna bi njegova stopa bila 20 posto (do sada 20,6 posto), dok bi se doprinos za zdravstveno osiguranje (15 posto), za ozljede na radu (0,5 posto) i za zapošljavanje (1,7 posto) obračunavao na plaću i stopa bi bila ukupno 17,2 posto (do sada 17,07 posto).

Uz te zakonske promjene koje su za građane najvažnije, s početkom iduće godine počet će primjena izmjena i općeg poreznog zakona i zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara