u ilači održana druga smotra svirača tradicijskih glazbala

U organizaciji Zajednice kulturnoumjetničkih društava Vukovarskosrijemske županije, Kulturnoumjetničkog društva "Matije Gubec" iz Ilače i Centra starih znanja iz Zagreba, večeras je u Ilači na vinkovačkom području održana Druga smotra svirača tradicijskih glazbala.

Pred mnogobrojnim posjetiteljima u ilačkome Domu kulture nastupili su izvođači na tradicijskim glazbalima kao što su gajde, dude, samica, dvojnice, diple, ljerica, mih i šurle. U programu su nastupile i pjevačke skupine iz Ilače, Gibarca, Bapske i Cerića te članovi Kulturno-umjetničkog društva "Matija Gubec" iz Ilače.

Po riječima poznatoga hrvatskog graditelja tradicijskih glazbala Đure Adamovića, koji je bio jedan od organizatora Druge smotre svirača tradicijskih glazbala u Ilači, organizatori žele da se tradicijska glazbala približe mladim hrvatskim naraštajima kako se ne bi zaboravila.

S tom je svrhom Đuro Adamović prije dvije godine pokrenuo i akciju obnove hrvatskih tradicijskih glazbala. Kroz radionice diljem Hrvatske dosad je, po Adamovićevim riječima, prošao velik broj djece i mladeži.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući radu s djecom u radionicama, u Hrvatskoj danas imamo 50 gajdaša, a prije smo ih imali samo dvojicu", rekao je Đuro Adamović.

Smotra svirača tradicijskih glazbala u Ilači utemeljena je godine 1978., a obnovljena je prošle godine nakon višegodišnje stanke i povratka Ilačana iz progonstva.

(Hina) draž mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara