U Indiji najviše raste broj muslimana

OD SVIH vjerskih zajednica, u Indiji najbrže raste broj muslimana, koji trenutno predstavljaju 13,4 posto od preko milijardu stanovnika, pokazao je u utorak popis stanovništva.

Iako hindusi predstavljaju većinu od 80,5 posto indijskog stanovništva, njihov je rast između 1991. i 2001. godine pao za 4,8 posto. U istom razdoblju, broj muslimana je porastao za 36 posto a broj kršćana za 23 posto.

Analitičari upozoravaju da se radi o vrlo "osjetljivim brojkama", te da bi radikalni hindusi, koji se pribojavaju da bi porast muslimana mogao ugroziti njihovu prevlast, mogli te brojke iskoristiti za svoju žestoku retoriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trenutno u Indiji živi 827 milijuna hindusa, 138, milijuna muslimana, 24 milijuna kršćana, 19 milijuna Sikha, 7,9 milijuna budista i 4,2 milijuna džinista (stroga asketska indijska religija, kontemplacija, zabrana ubijanja životinja).

Indijska hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP), koja je izgubila vlast na izborima u travnju, izrazila je zabrinutost zbog brzog rasta muslimana i kršćana. Predsjednik BJP-a Venkaiah Naidu upozorio je u utorak da ta "neravnoteža nije dobra za zemlju".

(Hina) xvk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara