U Indiji pobunjeni maoisti napali selo i pobili 11 osoba

U Indiji pobunjeni maoisti napali selo i pobili 11 osoba

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

MAOISTIČKI pobunjenici žestokom su vatrom rano jutros napali selo u istočnoj indijskoj pokrajini Bihar, ubivši pritom 11 njegovih stanovnika, a dio je kuća spaljen do temelja, prenio je danas britanski BBC.

Grupa od 100-tinjak pobunjenika potpuno je okružila selo Phulwaria Koras i napala ga eksplozivom i vatrenim oružjem, pucajući po seljanima i bacajući eksploziv na kolibe.

Policija je objavila kako bi broj žrtava mogao biti i veći jer neki od stanovnika napadnutog sela još nisu pronađeni, a vjeruje se i da su pobunjenici oteli nekoliko mještana.

Današnji napad osveta za ranije sukobe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještajima lokalnih medija koji se pozivaju na policijske izvore, dan ranije su neki od seljaka iz toga sela napali i ubili nekoliko pobunjenika, zbog čega se današnji napad tumači kao osveta za raniji sukob.

Stanovnici sela su, prema pisanju lokalnih medija, ogorčeni na policiju, tvrdeći kako nitko od policajaca satima nakon napada nije posjetio selo, iako je najbliža policijska stanica udaljena svega tri kilometra od naselja.

Slični napadi na sela u nekim su dijelovima Indije vrlo česti, pogotovo u pokrajinama u kojima se maoistički pobunjenici već 20 godina bore protiv službene vlasti, a za uspostavu komunističkog režima. U toj je višegodišnjoj borbi ubijeno više od 6.000 ljudi.

Pobunjenici su prisutni u čak 223 od 600-tinjak pokrajina u Indiji, a indijski premijer Manmohan Singh je nedavno ocijenio kako su upravo maoisti "najveći problem unutarnje sigurnosti u zemlji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara