U Indoneziji donesen zakon o kamenovanju preljubnika i homoseksualaca

Tekst: F.M.
Foto: AFP


ZAKONODAVCI u indonezijskoj provinciji Aceh izglasali su zakon po kojemu je propisana kazna za preljub i homoseksualnost smrt kamenovanjem. Grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju kako je zakon u suprotnosti s međunarodnim ugovorima koje je Indonezija potpisala.

Aceh je poluautonomna regija u Indoneziji, a većina stanovništva su vjerni muslimani. Većinu u parlamentu regije čine članovi tvrdokorne muslimanske stranke koja je izgubila na izborima prije nekoliko mjeseci. Ipak, i članovi nove Demokratske stranke dali su svoj glas za novi zakon, tako da se nakon promjene vlasti možda ne promijeni ništa.

Već na snazi šerijat

U Acehu je već na snazi šerijatski zakon, uveden 2001., koji zabranjuje kockanje i uživanje u alkoholu, te nalaže ženama pojavljivanje u javnosti samo pokrivene glave. U regiji postoji i religijska policija, koja je već više puta provodila javna bičevanja.

Kamenovanje je zakonski dopušteno u nekim dijelovima Afganistana, Irana, Pakistana, Sudana, Saudijske Arabije, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Nigeriji. Uz zakonski dopušteno, nerijetka je i pojava ilegalnog kamenovanja, kao što se u zadnje vrijeme znala događati u Iraku i Somaliji.

Male šanse

Novi zakon u Acehu također uvodi i snažne zatvorske i novčane kazne za pedofiliju i silovanje, koje se moraju platiti u zlatu, ali ključni prijepor nastao je oko članka zakona koji se tiče preljuba i homoseksualnosti. Najmanja kazna za te prijestupe je 100 udaraca štapom, a najveća smrt kamenovanjem. Također, oblici neprimjerenog ponašanja, kao što je homoseksualnost, u najboljem slučaju sa sobom nosi zatvorsku kaznu od osam godina.

Budući da je donesen, zakon se mora provoditi. Zasad se čini kako je jedina obrana protiv njega prigovor centralnoj vladi u Jakarti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara