U inozemstvu studira samo 0.02 posto hrvatskih studenata

DOK u zemljama EU 2,9 posto studenata studira u inozemstvu, u Hrvatskoj je ta brojka poražavajuća i kaže da samo 0,02 posto naših studenata studira izvan zemlje.

Ta činjenica je iznesena na današnjem predstavljanju priručnika "Povećanje mobilnosti hrvatske akademske zajednice: Ulazak Hrvatske u program Erasmus", koji bi trebao poslužiti kao platforma za ulazak Hrvatske u Erasmus program Europske unije.

Ninoslav Sćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, kazao je kako je upravo zbog slabe mobilnosti naših studenata pokrenut program Mobil. U njegovom okviru je i napisan spomenuti priručnik, kojeg je izdao Institut.

Erasmus je najveći i najznačajniji program Europske unije za razmjenu studenata, nastavnika i administrativnog osoblja. U njemu sudjeluje više od 2100 visokoobrazovnih institucija iz 31 europske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sedam sveučilišta Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja proveo je i iznio rezultate prvog istraživanja akademske mobilnosti u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja. Najveće ograničenje kapaciteta mobilnosti hrvatskih sveučilišta, prema rezultatima, pokazuje nedostatna ponuda programa i kolegija na stranim jezicima. Tu još spada i administrativna praksa, koja je komplicirana i diskriminatorna prema inozemnim studentima.

Agencija za mobilnost i programe EU predstavila je program akademske mobilnosti koji nije Erasmus, ali ima isti cilj. Program bi obuhvaćao 150 studenata i 30 profesora, a bazirao bi se bilateralnim sporazumima među sveučilištima.

B.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara