U Istri razotkrivena skupina kamatara

ZAJEDNIČKOM suradnjom policijskih službenika iz odjela kriminalističke policije PU istarske te Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu, na istarskom je području razotkriven organizirani lanac iznuđivača.

Kako doznajemo od glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, istraga je započela nakon što je 19. srpnja ove godine 31-godišnji I.K. iz Tara prijavio policiji više osoba koje se tereti da su počinili kaznena djela protupravne naplate, iznude i lihvarskih ugovora.

31-godišnjak je u razdoblju od 2000. godine od kamatara posudio ukupno 50 tisuća eura. Oni su mu, prema prijavi, od tada upućivali stalne usmene prijetnje te ga fizički maltretirali i nametali mu lihvarske kamate koje su dosegle čak 144 tisuće eura. Osim toga, 31-godišnjak je ostao i bez zemljišta u vrijednosti od 200 tisuća eura.

Krao kako bi isplaćivao rate kamatarima

Prema pisanju portala Barkun.hr, 31-godišnjak koji je prijavio kamatarenje je Igor K., kojeg se u crnoj kronici nedavno spominjalo jer ga je danski državljanin prijavio za krađu kamp prikolice. Tada je I.K. navodno "policiji pojasnio da je prikolicu prodao zbog materijalnih poteškoća", tj. problema s kamatarima.    

Problemi su započeli 2000. godine kada je 31-godišnjak od 41-godišnjeg D.J. iz Tara posudio tadašnjih 10.000 njemačkih maraka, uz kamatu od 10 posto. Do 2002. godine mu je I.K. isplatio oko 18 tisuća maraka. Za utjerivanje duga je D.J. unajmio 35-godišnjeg A.K. iz Tara. Zatim je tijekom 2002. godine D.J. svoja preostala potraživanja u iznosu od 10 tisuća maraka prepustio 52-godišnjem Z.B. iz Poreča. Prema pisanju portala Barkun.hr, Z.B. je ugovorom dug automatski podigao na 15 tisuća maraka, te pritom kao zalog upisao zemljište u Taru vrijedno oko 200 tisuća eura. Uz stalne prijetnje i fizička zlostavljanja Z.B. je do 2005. godine iznuđivao od I.K. manje iznose, a na kraju mu je oduzeo i zemljište.

Pokradeni odlučili kamatarenjem naplatiti dug

Kako piše Barkun.hr, u međuvremenu je I.K. dobio punomoć od 54-godišnjeg S.J. iz Rijeke te je za 35 tisuća eura prodao zemljište kod Umaga, a iznos nije odmah isplatio vlasniku zemljišta, već je taj novac iskoristio za plaćanje dugova gore spomenutim kamatarima. Tada su S.J i njegov 28-godišnji sin M.J. pomoću prijetnji odlučili naplatiti dug. I.K. im je u konačnici ispatio oko 40 tisuća eura, no S.J. i M.J. su nastavili potraživati još novca jer je "od trena prodaje cijena toga zemljišta u Umagu porasla". Daljnjim prijetnjama i prisilom su navodno natjerali 31-godišnjaka da potpiše ugovor kojim im duguje još 70 tisuća eura "zbog porasta zemljišne vrijednosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušavajući riješiti nastale dugove i potraživanja kamatara I.K. je tijekom 2005. godine s 53-godišnjem Z.P. iz Novigrada dogovorio prodaju založenog zemljišta u Taru. Otkupna cijena zemljišta je bila 180 tisuća eura, a I.K. je zatražio predujam od 15 tisuća eura. Nakon nekog vremena je Z.P. odustaje od kupnje zemljišta te od I.K. zatražio da mu vrati predujam, što I.K. nije mogao učiniti jer je novac već potrošio na dugovanja.

Tada je i Z.P. sam odlučio naplatiti dug te su njegov 30-godišnji sin A.P. i 36-godišnji poznanik V.M. iz Brtonigle prijetnjama i prisilama iznudili od I.K. oko 18 tisuća eura, a potom i dalje nastavili potraživati još 5 tisuća eura, sve do jučer kada su uhićeni, piše Barkun.hr.

Istraga se i dalje nastavlja

Od devetorice prijavljenih osmorica su uhićena, a dvojici kamatara je određen pritvor. Četvorica privedenih su zbog nedostatka dokaza puštena na slobodu, a o sudbini još dvojice odluku treba donijeti istražni sudac.

Protiv D.J. i Z.B., koji su privedeni 24. srpnja, slijedi kaznena prijava zbog protupravne naplate. Protiv M.J., privedenog 26. srpnja te S.J., privedenog 27. srpnja slijedi kaznena prijava zbog protupravne naplate i iznude. Protiv A.K., privedenog 30. srpnja, slijedi kaznena prijava zbog iznude. Danas su zbog kaznenog djela protupravne naplate istražnom sucu privedeni A.P. i V.M.

Prema riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, kriminalistička obrada i istraga u ovom slučaju se nastavljaju.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara